Jump to content

stvarno nadležan sud kod ugovornih odnosa


anika7

Preporučene objave

Ne zamjerite ako krivo govorim, ali meni se čini da tebe zanima mjesna nadležnost. Ako znaš da je nadležan Općinski sud onda je pitanje stvarne nadležnosti rješeno. Ako te zanima jeli nadležan Općinski sud npr. u Zadru ili Šibeniku onda je to pitanje mjesne nadležnosti.

 

U pravilu mjesno je nadležan sud na kojem tuženik ima prebivalište, međutim moguće je da stranke sporazumno (mora bti u pisanoj formi) za mjesno nadležan odrede sud koji nije mjesno nadležan, ali i dalje mora biti stvarno nadležan. To je jedino moguće ako zakonom nije određena isključiva naležnost nekog suda (u slučaju nekretnina i sl.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Imam i ja pitanje oko nadležnosti. U ugovoru o štednji s jednom bankom (kojoj je sjedište u Zagrebu) piše da je u slučaju spora nadležan stvarno nadležan sud za Banku.

 

Koliko shvaćam to bi bio Općinski sud (jer ja sam građanin, a banka pravni subjekt - D.D.) no ništa u tom Ugovoru ne piše o mjesnoj nadležnosti. Zato me zanima, ako dođe do spora, tužbe s moje strane (a moje prebivalište je Sl. Brodu) tužim li ja tu banku na Općinskom sudu u Sl. Brodu ili Općinskom građanskom sudu u Zagrebu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija