Jump to content

Hitno trebam pomoć!


mido

Preporučene objave

Kolika je porodiljna naknada? Radila sam bez prekida 14g., u periodu od 15.6.-30.8.2008. ostala sam bez posla i nisam se prijavila na biro rada u tom periodu. Od 01.9.2008. normalno opet radim. Interesira me kolika bi mi bila porodiljna naknada (dali u visini plaće koja je veća uvijek od 4250kn) ako sad pošto sam trudna odem na komplikacije u trudnoći. Postoji li pravilo da mra proći 6.mjeseci rada nakon prekida ili kako..

unaprijed hvala

mido

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za obvezni rodiljni dopust (koji se otvara 28, odnosno 45 dana prije termina za porod, ovisno o ocijeni izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite i traje do navršenih 6 mjeseci starosti djeteta)iznos naknade za porodni dopusti iznosti 100% od osnovice za naknadu plaće s time da naknada plaće ne može biti manja od 1.663,00 kune, uz pretpostavku rada u punom radnom vremenu.

Osnovicu za naknadu čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu.

Ako se osnovica za naknadu ne može utvrditi na taj način osnovicu čini plaća pripadajuća po ugovoru o radu.

 

Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 111/07), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2008. godine, "delimitirana" je visina naknade plaće za obvezni rodiljni dopust.

Način izračuna naknade plaće na ime obveznog rodiljnog dopusta i nakon 1. siječnja 2008. godine ostao je isti i ona se i nadalje utvrđuje od osnovice za naknadu koju čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu.

Naknada plaće se isplaćuje u visini od 100% od utvrđene osnovice za naknadu, a počevši od siječnja 2008. godine, dakle više nije "limitirana" iznosom od 4.257,28 kuna.

 

Za slučaj obveznog porodnog dopusta ne zahtjeva se uvjet trajanja staža osiguranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Netočno, ostavarujete pravo na naknadu. Kao što rekoh za slučaj obveznog porodnog dopusta ne zahtjeva se ispunjenje uvjeta trajanja staža osiguranja kao u drugim slučajevima ostvarivanja prava na naknadu za vrijeme privremene nezaposlenosti i u Vašem slučaju osnovica će činiti plaća pripadajuća prema ugovoru o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija