Jump to content

pogodnosti i olakšice za samohrane majke


lovrijenac

Preporučene objave

Samohrana sam majka dvoje djece,mali je (5.god.)u vrtiću,a mala krenula u 1.razred osnovne škole(7.god.).Otac kao da ne postoji,preselio je na otok,ne plaća alimentaciju,ne zove i ne viđa djecu.Moja primanja nisu dovoljna da imam povrat poreza,pa me zanima da li postoji kakav zakon da me oslobodi plaćanja vrtića i školske produžene nastave.Ili je to nebitno koliko imaš,ako imaš,i kako da preživiš ovaj usrani život,a dvoje djece da pripremim za život.I da li uopče postoje pogodnosti i olakšice za samohrane majke,ako postoje koje su to? I još nešto,znam da treba dozvola bivšeg za promjenu prezimena djeci,ali kako to izvesti kad nemamo kontakta,jer se dotični ne javlja ni ako je nešto hitno,u stvari mi ne znamo da li je on još na otoku ili je ?!?,a tko zna da li je i živ.A npr.ako se ja sutra udam(za sada nemam namjeru,ali tko zna),da li djeca mogu uzeti novo prezime bez dozvole bivšeg.

P.S.Nemam namjeru tužit bivšega,jer ne želim ako i ode u zatvor,kad izađe da mi ne daj bože pa da se ide osvetiti.

Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prema Obiteljskom zakonu, ukoliko niste udovica niste niti samohrana majka :-D

u vrtićima i školama korisnici dječjeg doplatka imaju niže cijene usluga (u vrtićima boravka, u školama užina i ručka), a bilo bi dobro i da se u nadležnom CZSS-u raspitate da li glede svog lošeg imovinskog stanja imate prava na financijsku pomoć. u Hrvatskoj također djeluje nekoliko udruga samohranih roditelja pa se za pomoć i savjet možete obratiti i njima.

 

(za adrese i telefonske brojeve udruga utipkajte u google "udruga samohranih roditelja" i otvorite stranicu udruge "RODA")

 

maloljetnoj djeci ne možete samostalno promijeniti prezime ni u slučaju da se ponovno udate bez pristanka njihova oca, a djeca starija od 12 godina Vam također moraju dati svoj pristanak. ponekad, ali teško i s velikim možda, u nekim se iznimno teškim slučajevima za izmjenu prezimena može tražiti dozvola CZSS-a, ukoliko bi izmjena prezimena imala korisnog utjecaja na dijete. razumijem Vašu ljutnju zbog nezrelog i neodgovornog ponašanja Vašeg bivšeg supruga, ali izmjena prezimena djece ne donosi ni Vama ni njima nikakve koristi, osim što bi Vi kratkotrajno imali osjećaj da ste ga time kaznili. ukoliko budu željela, djeca mogu promijeniti prezime kad navrše 18 godina.

na žalost, nema drugog načina da "izganjate" uzdržavanje za djecu osim tužbom; prije nego što neodgovorni roditelj završi iza rešetaka (a ni boravak iza rešetaka ga ne abolira od izvršavanja obveza prema djeci) postoji niz mjera (ovrha na primanja, ovrha na imovinu, ovrha na primanja i imovinu njegovih roditelja) kojima bi uz pomoć države ostvarili dječja prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija