Jump to content

Zastara izmjena i naknadno prijava darovonog ugovora kod riješenja o nasljeđivanju


zoran1835

Preporučene objave

Dragi forumaši,

 

Moje pitanje se odnosi na ostavštinu moje majke. Naime majka je preminula 01.10.1994. te je iza sebe ostavila oporuku(oporuka je napisna 02.08.1994 na osnovi koje je sud donio "Riješenje o nasljeđivanju" dana 10.08.1995. Prilikom donošenja riješenja o nasljeđivanju bili na sud su bili pozvani svi nasljednici moje majke (ja, moja sestra i brat, otac je umro prije majke). Ja i brat smo bili prisutni na sudu kod donošenja "Riješenja o nasljeđivanju" dok sestra nije bila prisutna osobno niti je poslala zastupnika (poziv za sud je dobila).

 

Riješenjem o nasljeđivanju sva imovina je podjeljenana na nas troje na jednake dijelove(1/3 dijela).

Poslije riješenja o nasljeđivanja upis u zemljišne knjige nije obavljen po riješenju o nasljeđivanju zbog našeg nemara i nekih objektivnih okolnosti.

 

Sestra danas govori da ima dokument (ugovor o darivanju) od naše majke kojim joj je ona prije smrti darovala jednu česticu zemlje u cijelosti. Sestra tvrdi da ima ugovor,da je ugovor ovjeren kod bilježnika i sastavljen poslije sastavljanja oporuke. Ta čestica riješenjem o nasljeđivanju pripada meni,sestri i bratu po 1/3 dijela. Taj darovni ugovor nitko nije vidio i mi mislimo da možda čak ne postoji. Prije nego ga zatražimo na uvid molim vas da mi odgovorite na pitanja;

 

1. Ukoliko sestra zaista ima taj ugovor o darivanju koji je u formalnim elementima valjan i sastavljen poslije pisanja oporuke dakle u periodu od 02.08.1995 do dana smrti 01-10.1995 da li je taj dokument pravno valjan iako nije podnesen na raspravu na sud prilikom donošenj riješenja o nasljeđivanju niti je podnesen sudu do današnjeg dana ? Da li taj dokument može izmjeniti riješenje o nasljeđivanju?

 

2. Budući da je od dana donošenja riješenja o nasljeđivanju prošlo 13 godina kada nastupa zastara za izmjene riješenja o nasljeđivanju ?

 

Hvala unaprijed na odgovorima !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija