Jump to content

Izrada troškovnika / odobrenje kredita za građevinske radove


BorisBK

Preporučene objave

Pozdrav svima, molim vas za pomoć!

Realiziram kredit za izgradnju kuće, imam ugovor s "glavnim" izvođačem radova kojeg banka uredno prihvaća, no fale mi troškovnici za "ostale" radove - (1) građevinski (izolacija, fasada, izrada glazura i sl.), (2) centralno grijanje/vodovod/kanalizacija.

 

Da bi mi banka mogla odobriti kredit za financiranje tih stvari, traži me troškovnik izrađen od strane ovlaštene osobe. Tko je ovlaštena osoba (arhitekt? projektant?), koliko uopće košta izrada troškovnika i da li, kad se troškovnik izradi i ja na temelju njega dobijem novce od banke, kad pravdam potrošene novce računom od obrtnika, mora na računu biti sve kao u troškovniku, ili se konačni račun i troškovnik mogu razlikovati? Kako to izgleda u praksi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu vam samo pomoći svojim osobnim iskustvom iz "avanture" realizacije takvog kredita jer su me "ubili" količinom zatražene dokumentacije.

Jedna mi je banka također, kao i vama, tražila troškovnik i račune kojim bi se pravdala uložena sredstva, iznos kredita bi se "puštao" po principu, pola odmah, a ostalo po pravdanju troškova. Od njih sam odustala i ralizirala kredit u banci kojoj je bio dostatan samo troškovnik, a bez obveze pravadanja troškova računima za izvedene radove. Isto iz razloga što većina "meštara" posao odradi bez računa, a ukoliko zatražite račun ili neće uopće raditi ili će vam povećati cijenu, naravno najmanje za 22%.

U momo slučaju se radilo o troškovniku koji je pokrivao izvedbu svih radova. Trebao je biti izrađen od strane ovlaštenog arhitekta (ili inženjera graditeljstva) što znači da je isti upisan u Komoru arhitekata i ineženjera u graditeljstvu i posjeduje pečat s ovlaštenjem. U praksi je moguće da vam netko drugi izradi troškovnik, a ovaj samo udari pečat. Nakon toga su me ponovno vratili jer je pečat bio samo na zadnjoj stranici, a trebao je biti i na prvoj. Kada sam i to obavila tražili su da im dostavim i presliku rješenja da je taj arhitkt upisan u Komoru. Uglavnom, svako sam malo išla u banku nositi nove i nove papire.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na Vaše pitanje mogu odgovoriti vrlo konkretno: ovlaštena osoba je ovlašteni sudski vješak za graditeljstvo sa Popisa takvih na sudu gdje već jeste.

 

On gleda troškovnik (koji već imate) i samo ga potvrđuje.

 

Ne zaboravite da u Banci pričate s ekonomistom, a da pravnika najvjerojatnije niste još niti vidjeli.

 

Cijela ta priča oko troškovnika je radi kontrole namjene kreidtiranja, da ne biste npr. kupili auto, nego da stvarno gradite kuću. To banke rade jer su takvi krediti s dužim rokom i manjom kamatnom stopom od nenamjenskih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija