Jump to content

Sređivanje zemljišnih knjiga i neriješenih vlasničkih pitanja


Allen

Preporučene objave

Pozdrav.

 

Ovdje, u prvoj poruci neću iznositi sve činjenice i informacije o ovom pitanju jer bi poruka bila preogromna, a i prije toga bih morao djeda ispitivati i bilježiti sve te podatke, predug posao za početak i vjerojatno kontraproduktivan.

 

Htio bih da me vi pitate za sve ono što trebate znati o mom problemu kako biste me mogli korisnije savjetovati.

 

Naime, radi se o neriješenom pitanju vlasništva u mom dvorištu.

Dio zemljišta na kojem se nalazi moja kuća pripada gradu, dio drugom vlasniku. Zemljište u cijelosti s tim dijelovima smo koristili otkad je kuća izgrađena i mi se uselili, znači nekih 40-45 godina, ako se ne varam.

Taj neriješeni dio (koji pripada gradu i drugom vlasniku) je okružen sa svih strana, nema prilaza tom dijelu zemljišta. Na njega se može doći samo preko privatnih posjeda.

 

Nakon što je u Hrvatskoj počeo ovaj proces upisivanja i rješavanja zemljišnih knjiga i rješavanja svih pitanja o vlasništvu itd, došlo je i ovo pitanje, nakon tolikih godina našeg uživanja u spomentuom dijelu dvorišta, na stol i sud.

 

Podigli smo tužbu protiv općine kako bismo izborili pravo za daljnje korištenje tog zemljišta (dijela dvorišta), uz vjerojatnu naplatu tj otkup ili što već.

 

Razlog iz kojeg ja ovo pišem je taj jer nisam uvjeren da je sve kako nam se prezentira i da nema možda nekih pravnih caka kojima bismo prošli jednostavnije i jeftinije nego što izgleda da će biti i što nam odvjetnik kaže.

Na jednom dijelu zemljišta koje pripada gradu imamo izgrađene garažu, šupu i nadstrešnicu, a na drugom dijelu (s kojim veze ima i drugi vlasnik za kojeg je pitanje hoće li tražiti povrat zemljišta nakon svih tih godina) nema ničega, nego je čisto dvorište, trava, malo obradive zemlje, par voćaka....taj dio je manje bitan hoćemo li ga dobiti u vlasništvo, nego je najbitniji ovaj prvi dio s objektima.

 

Zanima me kakvi su zakoni, kakve mogućnosti, kakve cijene i postupci rješavanja ovog pitanja, kako najbezbolnije, najkraće i najbitnije od svega, najjeftinije doći u vlasništvo gradskog dijela našeg dvorišta, kojeg smo koristili od same gradnje kuće?

 

Jedna žena koja ima veze s ovim pitanjem nam je rekla da bi cijena za otkup dijela zemljišta s objektima bila oko 150kn po kvadratu, ali da bi valjda i komisija morala izlatiti i još spominjala neke komplikacije za taj postupak utvrđivanja i rješavanja.

Odvjetnik je rekao da je problem u zakonu koji se mijenjao kako je kojoj vlasti pasalo i nakon nacionalizacije zemljišta smo valjda izgubili velik dio godina koje bi se priznale kao uživanje u tom dijelu i radi tolikog perioda priznalo kao naše vlasništvo, pa bismo morali odugovlačiti postupak do negdje 2011-13 godine kako bi se napunilo 20 godina uživanja i tada bismo valjda dobili pravo na otkup (ili nešto slično, a dotad je pitanje što će biti s time). Mislim da se 1991. godina spominje kao promjena zakona i početak računanja godina za "uživanje" tog zemljišta.

 

Mene muči to da svako gleda svoje interese i to naravno, na našu grbaču i da odvjetnik možda ne želi produžavati proces koliko se bude dalo kako bismo ga plaćali jasno, a općina i njihov odvjetnik možda traži previsoku cijenu zemljišta ili neke svoje finese kako bi opet općina i on dobili bolji novac...

 

Sve u svemu, zanima me kako bi se najbolje to pitanje riješilo. Ako vas zanimaju i trebaju činjenice za detaljniji i korisniji odgovor, ja ću vam ih dati.

 

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvom odgovoru i savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam pravnik i ne razumijem rokove za stjecanje dosjelošću, odnosno zašto dosjelost teće od 1991., a ne od onda od kada to zemljište stvarno uživate.

 

Pitanja bi glasila ovako:

 

1. da li kuća ima građevinsku dozvolu, odnosno da li je upisana u gruntovnicu površinom i oblikom koji je u građevinskoj dozvoli

 

2. ako je to građevinska zona , vjerojatno je bilo pisano društveno vlasništvo i na zemljištu na kjem je kuća i koje je bilo s pravom korištenja u vašu korist. da li ste brisali to društveno vlasništvo?

 

prvo to provjerite i sredite. ako kuća nije legalna (pitanja iz 1.) mogli bi si čačkanjem oko dvorišta natovariti građevinsku inspekciju. ako niste brisali društveno vlasništvo, niste riješili vlasništvo na kući. to sve mora biti riješeno.

 

u svakom slučaju, da bi mogli otkupiti zemljište koje koristite kao dvorište sa popratnim objektima (vjerojatno nelegalnim, a to opet znači: sami sebe prijavljujete građevinskoj inspekciji), mora biti formirana parcela koja bi se trebala otkupiti.

 

kako uživate zemljište koje nije imovinsko-pravno sređeno, pretpostavljam da kuća nije legalna, jer za svaku legalnu građevinu treba biti formirana građevinska parcela s dvorištem za redovnu upotrebu zgrade. utom slučaju krenite prvo s legalizacijom kuće i popratnih objekata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ste garažu izgradili na društvenom zemljištu uz odobrenje nadležnih(ima građevinsku dozvolu)i prije 1990.godine tada odite u ovlašteni geodetski ured (naprave elaborat)

da ucrtaju objekte i upišu ih kao vaše vlasništvo.

 

zemljište ispod objekta je vlasništvo onoga čiji je i objekat.

to važi samo za bivše društveno zemljište.

zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

 

zemljište pored objekta morate otkupiti od sadašnjeg vlasnika (grada)i cijena ne uključuje objekat koji ste izgradili i puno je manja

informaciju o cijeni zemljišta u gradu tražite od porezne uprave .

 

mislim da vam za navedeni posao netreba odvjetnik.

ja sam to napravio bez odvjetnika i sve su sredili djelatnici geodetskog ureda.ja samo platio uslugu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem vam obojici na pomoći, razgovarao sam malo s djedom o tome i veli da će vaše odgovore pokazati ovoj ženi s kojom surađujemo, možda i odvjetniku ;-)

 

E sad, što se vaših pitanja tiče, mi imamo sređene sve papire u vezi kuće, vlasništvo je prenešeno tj denacionalizirano, kuća i parcela oko nje same (dio dvorišta) je legaliziran i sređen, nema problema.

 

Problem nastaje s drugim dijelom dvorišta, koji se još uvijek vodi kao državno vlasništvo, taj dio dvorišta nikad nije ni pripadao nama, dakle mi smo na dijelu tog dijela :smijeh: izgradili garažu za auto, šupu i nadstrešnicu. Ostatak je ostao kao obradiva površina i travnjak s nešto voćaka.

 

Da još pojednostavim, napravio sam sličicu gdje bi sve jasnije trebali vidjeti:

jadsev.jpg

 

Onaj drugi vlasnik kojeg sam spominjao se još nije upleo u ovu priču. Možda bude, možda ne, vidjet će se na jednom od sljedećih ročišta. Kakve on veze ima? Prije nacionalizacije je dio upitnog (drugog dijela) zemljišta bio njegov i pitanje je hoće li on sad potegnuti pitanje povrata imovine tj zemljišta, koje se trenutno vodi kao vlasništvo grada.

 

Dakle još uvijek me zanima kako najjeftinije i najbezbolnije proći, može li se koristiti kakva caka kako bismo pripojili barem dio druge polovice zemljišta i legalizirali izgrađene objekte. Bitno je da dobijemo taj dio s objektima, a ovaj ostatak nije toliko bitan.

 

Pa ako imate još kakve savjete u vezi toga ili ako imate još kakvih pitanja kojima bih vam bolje objasnio situaciju (a vi meni postupak), slobodno pitajte.

 

I još jednom zahvaljujem na pomoći,

Alen

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je zemljište oduzeto onom trećem, tj prešlo u vlasništvo grada oduzimanjem onom trećem, onda bi on trebao tražiti povrat. ovog trenutka jedino moguće ako mu je zemljište eksproprirano za potrebe općeg interesa (izgradnja cesta, škola....), a nije privedeno namjeni. ako bi se taj treći javio i tražio povrat (naravno samo u navedenom slučaju), onda bi vi nakon povrata mogli od njega otkupiti to zemljište ili dio, a onda legalizirati objekte - trba geodetski snimak stvarnog stanja, arhitektonski snimak izvedenog stanja, potvrda da se ne vodi inspekcijski postupak, potvrda sudskog vještaka građevinske stuke da su objekti građeni prije 1968....., a onda upravni odjel izdaje rješenje . geodeti naprave elaborat za upis tih objekata i sve sređeno.

 

sve ovo zadnje : legalizacija, možda bi mogla tako da otkupite zemljište odmah od grada. gradu bi to trebalo biti u interesu jer ga tada ne bi trebao vratiti i grad bi dobio novce. ne znam kako bi građevinska inspekcija reagirala na legalizaciju objekata na gradskom zemljištu. znam samo da je stjecanje dosjelošću na državnom zemljištu dugotrajan postupak, koji rijetko završava pozitivno za privatnike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija