Jump to content

Tavnski prostor


Goran6

Preporučene objave

2003. godine sam kupio stan u tavanskom prostoru. Stan sam platio kreditom Zagrebacke banke. Tek nedavno sam saznao da tavanski prostor nije isto sto i stambeni prostor i da moram traziti prenamjenu tavanskog prostora u stambeni.

 

Problem je u stvari puno dublji i kompliciraniji:

 

Zgrada (3 stana + moj "tavanski") nema uporabnu dozvolu. Investitor je podnio zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, pa je obustavio postupak. Vjerojatno kad su kupci uplatili novac za stanove jer nikad nije ni planirao isposlovati uporabnu dozvolu.

 

Naime, u građevinskoj dozvoli je predviđeno 3 etaže + tavanski prostor. U tavanskom prostoru je planirao napraviti stan za svog sina, dakle nije ni mogao dobiti uporabnu dozvolu. Osim toga nije predvidio 4. parkirno mjesto.

 

Buduci je ostao bez novca, tavanski prostor je prodao ljudima koji su tamo napravili stan. Od tih ljudi sam ja kupio stan, tj. tavanski prostor. Ja tad nisam znao razliku između tavanskog prostor i stambenog prostora (mislio sam da je jedina razlika sto je tavanski prostor stan u potkrovlju gdje se drugačije obračunavaju površine zbog kosih krovova) a također sam imao povjerenje u banku i njihovu agenciju za procjenu nekretnina, ZANE. Mislio sam da će banka provjeriti takve stvari i da ako daje novac za kupnju stana, onda valjda zna sto radi.

 

E, sad, stvari stoje ovako:

 

raspitao sam se za prenamjenu prostora, tj. htio bih ishodovati papire za svoj stan da napokon postane stan ali to ne mogu napraviti jer se u postupku cijela zgrada pregledava, a ona ima čitav niz stvari zbog kojih u sadašnjem stanju ne može dobiti uporabnu dozvolu tj. odstupa od građevinske dozvole kao npr. dograđeni balkoni sa dvorišnje strane koji nisu bili predviđeni građevinskom dozvolom.

 

Sad će netko reći (valjda sa pravom) tko ti je kriv. Ja bi se vjerojatno složio i nasmijao da se ne radi o 95.000 eura kredita i o krovu nad glavom moje obitelji.

 

Stoga, vas molim da mi date svijete sta da radim.

 

Da li ikako mogu ishodovati prenamjenu tavanskog prostora u stambeni, neovisno o stanju ispravnosti/neispravnosti ostatka zgrade?

 

Da li na ikakav način mogu natjerati investitora da ispuni obaveze i napravi svoj dio posla za dobijanje uporabne dozvole?

 

Da li imam pravo tužiti i dobiti odštetu od Zagrebačke banke i ZANE za krivu procjenu nekretnine (ako je predmentna nekretnina tavanski prostor onda ne može biti stan i imati istu cijenu niti se može kupiti kao stan - nekako sumljam da prodavatelji nisu imali nekog "svog" u ZANE-u tko je obavio procjenu)?

 

Koji odvjetnik ili odvjetnički ured mi možete preporučiti u Zagrebu?

 

Unaprijed zahvaljujem

 

P.S. Zaboravih reći - tavanski prostor je upisan u zemljišne knjige kao moje vlasništvo 1/1, dakle nije zajedničko vlasništvo svih sustanara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svašta u državi danskoj.

 

ne mogu vjerovat da je stan upisan u zemljišne knjige, a zgrada nije legalna. dal' to znači da zgrada ima zabilježbu da nema uporabnu dozvolu, ili da uopće nije upisana u katastar i gruntovnicu. da li je vlasnički list za stan izdan prema zbirci položenih ugovora ili iz zasebnog zemljišno-knjižnog ugovora koji se formiraju kod etažnog vlasništva.

 

u svakom slučaju prvo treba legalizirati zgradu takvu kakva je. postupak je predviđen zakonom. samo ne znam kako natjerati investitora da to napravi. ako investitor to ne želi, u interesu svih stanara je da se zgrada legalizira i napravi elaborat posebnih dijelova nekretnine - etažiranje. u postupku legalizacije svih nadogradnji treba geodetski snimak stvarnog stanja, arhitektonski snimak izvedenog stanja, potvrda da se ne vodi inspekcijski postupak, i na kraju upravni odjel donosi rješenje o izvedenom stanju. ovim rješenjem izdanim na osnovu svih snimaka stvarnog i izvedenog stanja legalizira se vaš tavanski prostor, a popratnim elaboratom etažiranja utvrđuje njegova namjena. možda u tom slučaju preskočite, odnosno uopće ne trebate vršiti prenamjenu vašeg tavana, pogotovo zato šta već imate vlasnički list za taj prostor kao za stan.

 

rješenje sigurno znaju u upravnom odjelu za graditeljstvo. trošak legalizacije nije tako velik da ga ne bi mogli podnjeti svi stanari. međutim ne znam kako bi tamo reagirali - da ne pšalju građevinsku inspekciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija