Jump to content

može odma , hitmo mi je


scampy

Preporučene objave

zapravo nije mi jasno ako sam nekoga tužio recimo za 10 000 kn pa ja bio tri puta u zg i imao troškova puta i spavanja cca 2000-3000 kn, a tuženi mi po okončanju spora vrati sa kamatama 10 500 kn(predpostavka da se spor rješio unutar godine dana pa su kt male)pitam se koja je korist od tužbe ako ja u startu gubim 30 % svog osobnog novca ili vrijednosti!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e ljudi.. ma imam još jedan problem...navodno ni svjedok (kojeg sam ja zvao) nema pravo na troškove ni izgubljenu zaradu(dnevnicu) jer sudkonja tvrdi da mu ja moram naknadit troškove i da ih nemam pravo potraživat oo tuženoga ,dok moj odvjetnik tvrdi da ih je po završetku parnice sud.trebala obistiniti u zapisniku te tada ih on može popisati u troškovnik ,no kako to sud.nije učinila to on ne može popisat taj trošak???

ne znam tko je ovdje lud ali netko zaista jeste!

malo što ja nemam pravo no sad nema ni moj svjedok već mu ja moram naknadit trošak??? nije meni to jasno,ne vjerujem da bi zakon dozvolio da tužitelj(osoba koja je već oštečena) bude još više oštečena ,jer to bi u konačnici značilo da bi oštećena stranka, pravednim i razumnim suđenjem naknadila jedva 60% stvarnih dugovanja????

MOLIM ZA POMOĆ !!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tražio troškove ali sud.kaže da moj svjedok nema pravo na to nrgo da sdam mu ih ja dužan naknaditi?????kako je moj odvjetnik tvrdio da ima pravo na troškove tob je moj svjedok poslao podnesak sud. u kojem traži isplatu troškova!

interesira me da li se mogu požalit na rad iste predsjedniku njenog suda ili šta da napravim???

ljuti me i to što je na kraju odvjetnika tuženika pitala da li traži trošak a mene ni mog svjedoka nije ništa pitala???

kako stati tome na kraj???to što ja nisam imao odvjetnika nisam manje vrijedan ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Sudkinja je u pravu. Ukoliko ste svjedoka predložili vi, vi ste dužni naknaditi mu i sve troškove koje je imao radi dolaska na sud. Pravo na parnični trošak ostvaruje se ukoliko stranka ima odvjetnika kao punomoćnika u parničnom (a i u drugom postupku) prema važećoj odvjetničkoj tarifi. Stranka koja nema punomoćnika u postupku može ostvariri, prema odluci suda i uspjehu u parnci trošak plaćenih sudskih pristojbi a imala bi pravo i na ostale troškove koji su nužni u postupku, npr. za plaćeno vještačenje i td., naravno prema odluci suda. Ukoliko se sami zastupate ne možete ostvariti naknadu parničnih troškova troškove prema "odvjetničkoj tarifi" sve sukladno odredbama Zakona o parničnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

scampy je napisao:

hvala na odgovoru,ali imam odvjetnika koji je i pisao tužbu ali sam na sud u zg išao sam bez njega,osim toga ne tražim troškove po odvjetničkoj tarifi nego troškove puta i iznaklu zaradu(dnevnicua=) za sebe i svjedoka,naravano po okončanju parnice koja bi trebala biti u moju korist????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izmakla zarada ili izgubljeni dohodak:-D

 

 

jer dnevnica je nesto drugo - nju cine, prema pravilniku o porezu na dohodak,troskovi hrane, pica i prijevoza, dok pravilnik o naknadi troskova u sudskim postupcima, a i zpp, govori o troskovima hrane i smjestaja.

 

"Dnevnice za službena putovanja u zemlji i inozemstvu jesu naknade za pokriće izdataka prehrane, pića i prijevoza u mjestu u koje je radnik upućen na službeno putovanje."(pravilnik o porezu na dohodak)

 

prema pravilniku koji se primjenjuje u sudskim postupcima, svjedok ima pravo na dnevnicu koju inace ima sudac odgovarajuceg suda koji vodi postupak, ovisno o vremenu provedenom izvan prebivalista, ukljucujuci i vrijeme putovanja (od 8-12 h pola dnevnice, od 12-24 h puna dnevnica)

 

puna dnevnica u zemlji za korisnike drzavnog proracuna iznosi 170 kn.

 

izgubljenu zaradu, odnosno dohodak svjedoku naknadjuje poslodavac, koji ima pravo na refundaciju od suda. ukoliko ju ne naknadi, mora o tome izdati potvrdu.

 

putni troskovi dokazuju se putnom kartom, a ako je nuzno da svjedok dodje autom, onda prema kilometrazi prema propisima koji se primjenjuju na suce suda koji vodi postupak.

 

dakako, svjedok odmah nakon svjedocenja mora zatraziti svoj trosak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija