Jump to content

Ostavinska rasprava van Hrvatske


Filio67

Preporučene objave

Interesuje me da li se (dopunska) ostavinska rasprava za isključivo nepokretnu imovinu u Hrvatskoj, čiji su vlasnici u ravnopravnim delovima moj pokojni otac i njegova sestra koja i dalje živi u Hrvatskoj, može obaviti pred nadležnim sudom u Srbiji. Otac je imao dvojno državljstvo, kao i domovnicu i putovnicu RH. Da li je potrebno od tetke dobiti neki dokument kojim ona potvrđuje da je saglasna s tim da se o delu imovine koji se vodi na pokojnog oca ostavinska rasprava (dva naslednika u prvom redu - moj brat i ja) obavi u Srbiji?

 

Najlepše zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada se govori o vođenju ostavinskog postupka u slučaju kada je ostavitelj strani državljanin, tada treba imati na umu i odredbe Zakona o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima (ZRSZ) . Prema odredbi čl. 72. st. 1. ZRSZ za raspravu nepokretne ostavine stranog državljanina postoji isključiva nadležnost suda Republike Hrvatske ako se nekretnine nalaze u Republici Hrvatskoj. Prema st. 2. za raspravu pokretnine ostavine stranog državljanina nadležan je sud Republike Hrvatske, osim ako u državi ostavitelja sud nije nadležan za raspravu pokretne imovine.

 

http://www.hjk.hr/LinkClick.aspx?fileticket=VbkWCM4Sdbc%3d&tabid=37&mid=433

 

Dakle, bez obzira na državljanstvo, za nekretnine u RH je nadležan hrvatski sud.

 

Osim toga, po Zakonu o nasljeđivanju stranke ne mogu ugovoriti nadležnost ostavinskog suda, već je ona isključivo zakonom propisana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija