Jump to content

Putovanja i boravak građana RH u zemljama EU


car51

Preporučene objave

Molim Vas ako mi netko može pomoći.Upravo sam se vratio s puta,jer mi slovenci nisu dozvolili ulazak!!!Napominjem da imam važeću hrvatsku putovnicu,uz obrazloženje da sam u posljednjih 6 mjeseci bio više od 90 dana u zemljama EU.Dali su mi potvrdu na kojoj je zaokružen razlog "Refusal of Entry at a border" pod F...has already stayed for tree months during a six-month period on the territory of the Members States of the European Union".Slovenska policajka mi je rekla da ne mogu nastaviti putovanje u Njemačku nego tek za tri mjeseca.U putovnicu mi je pored žiga i današnjeg datuma ručno upisala "F".Da li mi netko može reći nešto više o tome i gdje bih mogao nešto više saznati,te dali za nekoliko dana mogu ići u Mađarsku? Slovenci mi nisu naplatili nikakvu kaznu,nego su rekli samo da moram čekati da prođe 3 mjeseca!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su dobro izračunali vrijeme boravka u schengenskom prostoru (to je prostor nešto sličan članicama EU, manje Vel. Britanija i Irska, plus neke dr.) prema datumima u vašoj putovnici, onda su potpuno u pravu. Mađarska je također članica Schengenskog sporazuma pa ni u nju ne možete. To je takava standard i treba se na njega navikavati. On zapravo suzbija rad na crno stranaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znate li možda da li je to nekakav novi propis i od kada? Od 1998.godine na isti sam način 10-15 puta godišnje odlazio u Njemačku i uvijek imao više od 90 dana boravka u periodu od 6 mjeseci i nitko mi to nikada do sad nije rekao,ni kada su Austrijanci radili kontrolu ulaska,niti Nijemci.Ovo što kažete da se radi o suzbijanju rada na crno baš ne stoji jer Nijemci to rade i sprečavaju na drugi način i pogotovo što rad na crno u Njemačkoj odnosno statistika pokazuje da su u ogromnoj večini rada na crno radnici iz zemalja sadašnje EU-odakle nema mogućnosti sprečavanja i kontrole ulaska u Njemačku- (Ukrajina,Poljska,Bugarska i ostali,sa zanemarivim postotkom radnika iz Hrvatske.Kažem zadnjih 10 godina putovao sam bez problema, a sada prvi puta nakon 10 godina,za Božićne blagdane neću moći otputovati i biti zajedno sa prijateljima.

Ako su Slovenci u mome slučaju ispravno postupili,onda bi sve koji puno putuju i borave van Hrvatske trebalo upozoriti-sa putovnicom RH u zemljama EU možete boraviti max.3 mjeseca i nakon toga više ne možete nikuda van RH,ne možete ići u shoping,ne možete ići na vikend,ne možete nikuda naredna 3 mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj ti je savjet da ideš uvjek preko Mađarske. Nećeš nikada imati problema.Ili ako ideš preko slovenij uđeš u nju s osobnom kartom,na nju ti nemogu udariti nikakap pečat,ako te pitaju gdje ćeš kažeš u posjet rodbini u Ljubljanu,daju ti neki kartončić koji baciš kada ideš nazad pokažeš putovnicu,uvjek kažeš da si juče ušo u sloveniju i danas ideš kući.Uvjek idi kroz karavanke ili preko Italije u Austriju.Slovenski carinici nevole Hrvate to znaj!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prilikom ulaska u države potpisnice schengenskog sporazuma obavezno se skenira putna isprava kojom se ulazi. Postoji zapis kada se ušlo u prostor i koliko se boravilo.

 

Na upit službenika se mora dati na uvid putna isprava kojom se ušlo u sch. prostor, a na izlasku iz sch. prostora se mora dati putna isprava kojom se ušlo - u protivnom se čini kažnjivo djelo.

 

Jedinstveni su propisi za ulazak na svakom graničnom prijelazu sch. prostora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem svima koji su komentirali i pomogli mi u sagledavanju ovog mog problema.Međutim meni se čini da se ovdje radi ipak o određenim sankcijama ili ograničanjima koje provode Slovenci,prema građinama RH,a koje ne rade ni Austrijanci ni Nijemci.Dokaz tomu je da sam prije nekih 6 mjeseci bio očevidac jednog događaja u Njemačkoj,te sam u svosjtvu očevica-svjedoka pozvan u policiju i kasnije na Sud.Pri tome sam pokazao putovnicu gdje je jasno vidljivo da sam u periodu 6 mjeseci boravio puno više od 3 mjeseca u Njemačkoj i nisu niti riječ rekli ili upozorili da to nije dozvoljeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija