Jump to content

oporuka - hitno


tinchek

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Imam 2 pitanja. Naime, moja krsna kuma je obećala ostaviti mi kuću i tu ne bi bilo problema da ona nema više obitelji i da nije pomalo dementna. Budući da je ona pristala dati mi kuću i otići u dom pod uvijetom da pravo na tu kuću ostvarim nakon njene smrti. To je naravno sasvim ok i tu nema problema.

 

Moje pitanje:

1. Da li je oporuka koja je napisana pred sudom važeća ako se nakon nekog vremena pojavi oporuka koja je kasnije pisana i nije ovjerena pred sudom?

2. Da li je moguće osporiti oporuku ovjerenu na sudu oporukom ovjerenom na sudu?? Naime, ako dođe do promijene mišljenja da li se mene obavijesti o procesu poništavanja i sl.?

 

Molim Vas za pomoć što prije moguće.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da se oporuka može napraviti na više različitih jednako vrijednih načina, i javna oporuka pred sudom i vlastoručna oporuka napravljena doma, jednako važi. Sudska nije jača sama po sebi, ako ste na to mislili.

Svaka kasnija oporuka poništava odredbe ranije oporuke u mijenjanom dijelu. Vas o izmjeni oporučitelj nije dužan obavijestiti. Oporuka se može opozvati i samim uništavanjem oporuke od strane oporučitelja.

Obitelj vaše kume može bilo kakvu oporuku pobiti ako dokaže da je kuma bila dementna u trenutku pisanja oporuke, ili je postojala sila, prijetnja, prijevara...

Ako je i ne pobiju, njena djeca, unuci... imaju pravo na nužni dio.

Vama možda najbolje rješenje je da s kumom sklopite ugovor o doživotnom uzdržavanju, ako želite preuzeti brigu o njoj.

Međutim, ostaje problem njene demencije, zbog čega se i takav ugovor može pobiti. U tom slučaju treba vidjeti da li su ispunjeni uvjeti za oduzimanje poslovne sposobnost. Ako jesu, dodjeljuje se skrbnik, pa vi možete ugovor sklopiti s skrbnikom, uz suglasnost Centra za soc. skrb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija