Jump to content

Molim hitnu pomoć


ocajnica

Preporučene objave

molim pomoć, jer nemam se kome obratiti.

 

u slijedećoj sam situaciji:

1.11. sam počela raditi u jednoj firmi gdje su mi na razgovoru za posao obećali ugovor za stalno, plaću dio na ruke, dio na račun. do danas još nisam dobila plaću za 11.mj., dobila sam USMENI otkaz, ugovor nikakav nisam potpisala, navodno sam prijavljena, cijeli 12. mj. sam radila svaki dan po 14 i više sati, bez dana slobodnog+jedno službeno putovanje, ništa od toga mi još nije plaćeno.

 

molim Vas, koja su moja prava u ovom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako niste sklopili ugovor u pisanom obliku niti vam poslodavac nije izdao potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu, o tome treba obavijestiti inspekciju rada jer to spada u:

 

"Najteži prekršaji poslodavca

Članak 228.b (248)

(1) Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

1. ako u slučaju kad ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku, prije početka rada, ne uruči radniku pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru ili ako radniku ne uruči primjerak prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u propisanom roku (članak 11. (16.) stavak 3. i 5.),

..."

 

u ovom vasem slucaju, smatra se da ste sklopili ugovor na neodredjeno vrijeme.

 

naime, zakon o radu kaze:

 

"Oblik ugovora o radu

Članak 11. (16.)

(1) Ugovor o radu sklapa se u pisanom obliku.

(2) Propust ugovornih stranaka da sklope ugovor o radu u pisanom obliku, ne utječe na postojanje i valjanost tog ugovora.

(3) Ako ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku, poslodavac je dužan radniku prije početka rada uručiti pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru.

(4) Ako poslodavac u roku iz stavka 3. ovoga članka ne sklopi sa radnikom ugovor o radu u pisanom obliku ili mu ne izda pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru, smatra se da je sa radnikom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

(5) Poslodavac je dužan radniku uručiti primjerak prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora o radu ili uručenja pisane potvrde o sklopljenom ugovoru o radu, odnosno početka rada.

..."

 

svejedno je li ugovor o radu sklopljen u pisanom obliku ili ne, vama otkaz poslodavac ne moze dati u usmenom obliku - svaki otkaz mora biti u pisanoj formi, u protivnom nije valjan. drugim rijecima, vi jos uvijek radite. pravite se ludi i dolazite i dalje na posao, te obvezno ove okolnosti prijavite inspekciji rada koja ce izaci nakon prijave na teren, obzirom poslodavac cini prekrsaj ovakvim ponasanjem.

 

problematicno je dokazati ugovor o radu, pa bi bilo dobro da vas je poslodavac zaista prijavio na mir. i zdr. radi vaseg lakseg dokazivanja ugovora o radu (naime, kako radite na crno, morali biste pokrenuti postupak na sudu radi utvrdjivanja postojanja ugovora o radu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija