Jump to content

Povjeravanje djeteta - 1.ročište na sudu


Samohrana-Petra

Preporučene objave

Poštovani,

 

otac mog djeteta i ja bili smo u vezi oko 7 mj još po rođenju djeteta koje sad ima 15 mj. Nismo bili u braku, niti bi se moglo reći da smo živjeli zajedno....doselio je on svoje stvari ali je dolazio po sat-dva na dan da bude sa nama.....kasnije sam saznala da je paralelno imao još jednu vezu.

Kako nije davao niti lipe za dijete, podigla sam tužbu te je on sam "velikodušno" predložio da bude plaćao 1200 kn mj. ali naravno to sad predstavlja ganjanje, sms-ove, pozive, pa plati 200 kn, 500 kn i tako se to zavuče.

Uputila sam zahtjev sudu da sud izda službeno rješenje da dijete živi sa menom koja o njoj brinem i sa kojom dijete živi (potvrda o prebivalištu), mada su rekli da mi to ne treba ali nikad se ne zna ....budući mi je otac jednom prilikom "spustio" da ja ionako nemam nikakav papir da dijete živi s menom?!

Zanima me slijedeće: što me čeka na tom ročištu, da li ja trebam donijet kakvu dokumentaciju (na pozivu piše donesti dokazne materijale?), da li mogu predložit da se eventualno saslušaju neke osobe koje bi mogle naravno potvrdit moju brigu i skrb oko djeteta, te kakav je otac u stvari, uključivanje czss-a, da li sud traži dokaze o primanjima (otac je zaposlen u firmi koja je u blokadi a i kad nije bila nisu isplaćivali plaću, nego je sve išlo "na ruke")

 

da li je opravdana moja minimalna bojazan da bi dijete bilo povjereno ocu koji dijete niti ne viđa, zadnji put ju je vidio prije mj. i pol dana, dijete ga se boji kad ga duže vremena ne vidi ? ipak je u našoj državi svašta moguće....

napominjem da sam ja uredno zaposlena, primam plaću, riješeno stambeno pitanje dok otac nit prima plaću nit ima riješeno stamb. pitanje (podstanar uvijek) a što je najbitnije dijete jako jako rijetko viđa...

 

Hvala na odgovorima unaprijed....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na prvom ročištu će te se dogovoriti o rastavi braka! Ako je rastava braka sporazuman, onda će se opet na slijedećem ročištu raspravljati o povjeravanju skrbi djeteta jednom odroditelja. Bilo bi dobro da se sve međusobno dogovorite oko svojih prava i obaveza i da skratite sudski proces koliko je to god moguće. Dvije su stvari osnovne:

 

1. Treba shvatiti da dijete ima pravo na oba roditelja i da je dužnost roditelja s kojim dijete živi da omogući drugom roditelju djeteta sa kojim dijete ne živi, da ga normalno viđa.

 

2. Roditelj koji ne živi sa svojim djetetom, dužan je doprinositi djettetovom uzdržavanju, a o visini tog mjesečnog uzdržavanja donijet će Sud.

 

U koliko niste osoba koja ne podliježe sociološkim devijacijama (prostitucija, kriminal, droga, poslovna nesposobnost ili sl.) ne treba se bojati presude u kojem će se izrijekom potvrditi povjeravanje djeteta na odgoj i skrb jednom od roditelja. Kao majka to ćete zasigurno dobiti, pogotovo u takvim opisanim okolnostima. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija