Jump to content

Problemi sa starom kućom


dalbac

Preporučene objave

Pozdrav svima. Molim pomoć. Naslijedio sam staru kuću iza koje bi htio napraviti novu. Tijekom gradnje namjeravao sam stanovati u staroj kući koju bi nakon preseljenja srušio. U katastru sam dobio potvrdu da je kuća izgrađena prije 1968 g., ali samo za 48 m2. (Kuća ima 75 m2 od čega je 64 sagrađeno prije 1968.) Projektant kaže da ne mogu dobiti rješenje o uvjetima gradnje za novu kuću dok ne srušim višak kvadrata na staroj kući. Nije mi problem srušiti onih 11m2 koji su sagrađeni iza 1968. (kotlovnica), ali u onih 64m2 su kupaonica, priključci za struju, vodu... Sad sam od državne geodetske uprave zatražio zračni snimak kako bi dokazao legitimitet za ona 64m2. Kažu da se na to čeka 3 mj. Koje su mi još opcije ako nemaju snimak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam vas dobro shvatio, namjeravate izgraditi potpuno novu kuću, nevezanu za stari objekt? U tom slučaju ne vidim čemu dokazivanje površine starog objekta kada ga namjeravate srušiti.

 

Inače, zadnja solucija dokazivanja da je građevina izgrađena prije 15.02.1968. je izrada elaborata građevinskog vještaka. Pretpostavljam da se u jednom takvom elaboratu da utvrditi koji dio objekta je izgrađen u kojem razdoblju, pa tako i koje je površine dio objekta izgrađen prije '68.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To ni meni nije bilo jasno jer staru kuću ionako namjeravam srušiti kad izgradim novu, ali me projektant uvjerava da kad komisija izađe na teren da mi neće htjeti izdati rješenje o uvjetima gradnje za novu kuću jer je stara kuća izvan gabarita prema ovom uvjerenju iz katastra??? On je to provjeravao i na općini (Velika Gorica).

Ne znam da li to ima ikakve veze s arhitektonskim snimanjem stare kuće kako bi mi umanjili komunalnu naknadu za novu kuću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vidim objektivan razlog da Vam zbog te nadogradnje prave probleme.Vi niste to gradili nego ste takvo naslijedili. Rušenje starog objekta i gradnja novog ionako rješava problem.

Porazgovarajte sa šefom nadležnog odsjeka za graditeljstvo i objasnite problem.

 

Za kvadraturu stare kuće umanjuju se doprinosi za gradnju, ali to je nekih 150 - 400 kn po m2, ovisi o tome gdje se kuća nalazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima. Danas idem sa svim papirima u urbanistički u V. Goricu. Inače ovo za dokazivanje legitimiteta stare kuće pronašao sam u "vodiču za gradnju obiteljske kuće" od ytonga.

 

Citiram:

"Ukoliko se na parceli nalazi postojeći stari objekt, morate dokazati njegov legitimitet (građevinska dozvola s

nacrtima ili potvrda iz katastra da je isti izgrađen prije svibnja 1968. godine). Ukoliko nemate valjane nacrte tog

objekta, morate naručiti arhitektonsko snimanje i iscrtavanje projekta. Ovo je potrebno između ostalog i radi

smanjenja troškova komunalne naknade za novi objekt (priznat će Vam se volumen stare zgrade). Sve je ovo potrebno, između ostalog i, radi smanjenja troškova komunalne naknade i vodnog doprinosa za novi

objekt."

 

Sad je pitanje da li postoji još koji razlog zbog čega je potrebno dokazivati legitimitet stare kuće osim radi umanjenja navedenih naknada?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jedna korist od stare kuće je ako ima priključak struje. Ili ga je imala a nije isključen dulje od deset godina. Za priključak struje se plaća angažirana snaga cca 2000 kn/KW , a minimalni priključak koji se priznaje je 4,6 KW, dakli to vrijedi cca 10000 kn.

 

Dodatni trošak je elaborat rušenja starog objekta koji arhitekt priloži uz projekt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam jednofazni priključak snage 4,6 kW. Mislim da ću za novu kuću uzeti trofazni za koji je minimalna snaga oko 11 kW, a razliku ću doplatiti. Mislim da je za V. Goricu 1600 kn/kW.

 

Na urbanističkom su mi otprilike ovako rekli:

-Treba izraditi projekt uklanjanja postojeće građevine koji između ostalog sadržava i arhitektonski snimak postojeće građevine.

- Na nacrtima postojeće kuće treba označiti koji djelovi su izrađeni prije 1968g. tako da se za taj dio volumena umanje komunalna i vodoprivredna naknada za novu kuću.

- Istovremeno treba izraditi idejni projekt nove kuće.

- Tek kad se dobije rješenje o gradnji za novu kuću, tj. prije početka gradnje nove kuće trebalo bi kompletno srušiti staru kuću.

 

Tako je po zakonu, ali koliko sam shvatio većina ljudi sruši staru kuću tek kad napravi novu.

 

Još su mi rekli da se u mojem slučaju radi o interpolaciji (čestica se nalazi u izgrađenom dijelu građevinskog područja) pa bi pročelje nove kuće trebalo biti otprilike u ravnini sa pročeljima susjednih kuća. To bi mogao biti problem jer bi u tom slučaju onda opet morao srušiti dio stare kuće.

U urbanističkim uvjetima (koje sam prije dobio na općini) ne spominje se taj uvjet. Spominje se samo minimalna udaljenost građevine od regulacijskog pravca (ceste) koja iznosi 5 m, a maksimalna udaljenost nije definirana.

 

Uglavnom sad idem kod novog projektanta kojeg su mi preporučili domaći ljudi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija