Jump to content

Alimentacija druga država


teva

Preporučene objave

Naime, živio sam i radio u državi u kojoj sam pompću suda saznao da sam otac. Majka živi i radi u Hrvatskoj, dakle tužba je bila pokrenuta u matičnoj državi i godinama sam plaćao alimentaciju putem obustave plaće. Prije godinu dana sam se doselio u HR i naknadno shvatio tj. saznao da me ta žena nije stavila odnosno navela kao oca nigdje ni u kakvim papirima a imala je valjanu presudu na kojoj je sve navedeno. Zanima me da li čini kakve prekršaje, da li me je trebala prijaviti s tom potvrdom u Centru za socijalnu skrb kao oca i sl. Nastavi sam plaćati alimentaciju, na svoju ruku odvajanjem od plaće, no strah me da mi može napraviti to da kaže da joj ne plaćam jer nigdje taj papir o mojoj obavezi ne postoji osim za matičnu državu. Zanima me kakve su obaveze u takvoj situaciji kad je u drugoj državi sud donio rješenje a preselio sam se u Hrvatsku, odnosno kakve su njene bile obaveze u Hrvatskoj po primitku sudskog riješenja iz druge države....

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je vaše očinstvo utvrđeno u sudskom postupku o tome imate pravomoćnu presudu.

Matičar nadležan za upis rođenja djeteta može u maticu rođenih upisati podrijetlo djeteta od oca,odnosno u rubriku o ocu djeteta upisuju se podaci o muškarcu koji je sudskom odlukom utvrđen kao otac djeteta.

Obiteljski zakon kao i Zakon o državnim maticama ne obvezuju parnični sud da matičaru dostavi pravomoćnu odluku o utvrđenom podrijetlu djeteta,pa će zainteresirane stranke po pravomoćnosti presude sami trebati zahtjevati promjenu podataka i upis novih činjenica u maticu rođenih.

Ukoliko to majka djeteta nije učinila,a što možete provjeriti u nadležanom matičnom uredu, onda takav zahtjev možete vi osobno postaviti na osnovi pravomoćne sudske presude.

 

Što se tiče uzdržavanja-alimentacije,ukoliko ste redovito mjesečno uplaćivali određeni iznos prema onome što je odlučeno u pravomoćnoj sudskoj odluci onda nemate razloga za zabrinutost, jer ste na taj način izvršili svoju zakonsku obvezu uzdržavanja svog djeteta.

Vaša obveza uzdržavanja postoji bez obzira da li vi živite u RH ili u inozemstvu.

Potrebno je samo da imate dokaze o uplaćenim mjesečnim iznosima uzdržavanja prema načinu na koji dostavljate novac za uzdržavanje djeteta, npr.uplatnice ili podaci koje vam može dati banka preko koje uplatu vršite na račun majke djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

malo mi je sve to komplicirano - iskreno priznajem. Otkako sam se doselio u RH došao sam do jako nezgodnih podataka kad je to sve u pitanju.Kao, veli mi,da me ne može staviti u rodni list jer im ne vrijedi sudska presuda...ja mislim da je radi tih stvari koje je izganjala u RH dobila određene "pogodnosti" koje ne bi da sam ja na rodnom listu, ne dozvoljava mi viđanje( što sudska odluka dozvoljava)uz izjavu da sam im potpuni stranac i da od mene traži alimentaciju samo da imam nekakvu obavezu što je vrlo nisko od nje.preostaje mi pravno odvjetnički postupak s namjerom da ja nju tužim jer me od trenutaka presude nije navela kao oca a u tu svrhu je dobila dosta povlastica kao samohrana majka s tim da bi u slučaju da odem u matični ured isti i obavijestio centar te bi se došlo do podataka da je ta osoba postupila protupravne odnosno da je to kažnjivo djelo, jel tako???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahtjev za upis u maticu rođenih podataka o podrijetlu djeteta možete i sami zatražiti kako vam je prije navedeno.

 

Što se tiče susreta i druženja (''viđanja'')s djetetom,a pošto je prošlo vjerojatno dosta vremena a da dijete nije imalo kontakt s vama,mišljenja sam da bi bilo najbolje ići na izmjenu pravomoćne sudske odluke po kojoj je to sada regulirano,na način da se u izvanparničnom postupku odredi novi način susreta između djeteta i vas.

Ukoliko se takva odluka ne bi poštivala imate tada mogućnost pokretanja ovršnog postupka,kao i podnošenja kaznene prijave protiv roditelja koji to priječi.

 

Također i CZSS može izreći mjere iz okvira svojih zakonskih ovlasti ako se krši pravo djeteta na susrete i druženja s jednim od roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija