Jump to content

Izmjena ugovora o radu tijekom porodiljnog


Anchek

Preporučene objave

Bok,

na porodiljnom sam od 3 godine, trenutno teče druga godina. S poslodavcem imam ugovor o radu na određeno u kojem je određena isplata naknade za porodiljni od strane poslodavca prvih 6 mjeseci puna placa te nakon 6 mjeseci djelomičnan iznos plaće (umanjena za naknadu s HZZO-a). Vremenskog ograničenja do godine nema u ugovoru.

Obzirom da poslodavac nije imao u vidu da porodiljni može trajati dulje od godinu, šalje aneks ugovora kojim ograničava taj period na ukupno godinu čime gubim sve daljnje naknade od poslodavca. Da li moram popisati aneks te da li se uopće može takav članak mijenjati u tijeku njegova izvršenja? Koje su moje mogućnosti ako aneks ne potpišem (osim dobivanja otkaza istekom porodiljnog :)?

Hvala unaprijed na savjetima,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, poslodavac nije taj koji utvrđuje visinu vaše porodiljne naknade već se isto uređuje posebnim zakonom. Dakle činjenica isplate naknade u visini pune plaće je utvrđena zakonskim aktom, a ne poslodavčevom voljom odnosno vašim ugovorom, stoga ne razumijem taj ankes, a kažete da imate ugovor o radu na određeno vrijeme.

Tim više ne razumijem vašu rečenicu "Vremenskog ograničenja do godine nema u ugovoru".

 

Dakle, vama radni odnos može prestati istekom ugovora o radu na određeno vrijeme, odnosno datumom koji je u ugovoru naznačen.

 

Činjenica da se nalazite na porodiljnom dopustu ne utječe na istek ugovora na određeno.

 

Poslodavac ne može jednostrano mijenjati odredbe ugovora bez vaše volje, zato vas i traži potpis ankesa kako bi to bilo suglasno očitovanje volje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na brzom odgovoru. ispričavam se, sad vidim da sam u brzini napisala da se radi o ugovoru na određeno. Moj ugovor je na neodređeno, a u vrijeme kad sam kretala na porodiljni zakonska odredba o naknadi u visini pune plaće za prvih 6 mjeseci nije bila na snazi te mi je poslodavac kao povlasticu isplatio razliku od hzzo naknade do moje pune plaće. nakon toga sam dobivala naknadu s hzzo-a (koju primam još uvijek jer sam već 1,5 na porodlijnom s trećim djetetom) te još 30% svoje plaće od poslodavca (kao povlasticu)jer u članku ugovora piše da imam na to pravo nakon 6 mjeseci porodiljnog (bez ograničenja do godine dana). Međutim, poslodavac za nove ugovore o radu uvodi promjenu kojom limitira naknadu do godine dana porodiljnog te također žele promjenu aneksom uvesti i u moj ugovor. ja sam, znači, godinu i pol na porodiljnom i zadnje pola godine dobijam hzzo naknadu za porodiljni i 30% plaće od poslodavca. ne bih se voljela odreći te rijetke povlastice, ako je ikako moguće jer su naknade s hzzo-a u najmanju ruku - nevelike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija