Jump to content

Kada mijenjati vozacku i koja kazna se moze primijeniti


Persevera

Preporučene objave

Pero ima dvojno drzavljanstvo, hrvatsko i drzavljanstvo zemlje B (clanica EU).

 

Vozacki je polozio u zemlji A (neclanica EU) prije dvadeset godina.

U Hrvatskoj ima dakle vozacku, na osnovi prepjeva te vocacke iz zemlje A.

U zemlji B zivi deset godina, gdje je i porezni obveznik i nema svoj automobil, vec povremeno koristi rent-a-car (na osnovi HR i medjunarodne dozvole).

U HR dolazi vrlo cesto, zato je u HR zadrzao automobil i vozacku hrvatsku dozvolu.

Zbog poslovnih obveza, trebao bi ici zivjeti u zemlju C (clanica EU).

Ako ga tamo budu trazili vozacku, morat ce je mijenjati.

Da li ce platiti kaznu i koju?

Da li ce morati polagati novi vozacki jer nije promijenio vozacku u roku od godine dana zivota u zemlji B(EU)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nigdje nema nereda po pitanju vozačkih dozvola kao u samoj EU. Za njih smo mi EUROPA. 27 članica ima 104 vozačka dokumenta koja su u isto vrijeme i važeća putna isprava, ali pustimo sad to.

 

Svaka država članica ima svoje propise za vozačke dozvole, na žalost neznam ih za svaku pojedinačno.

 

RH je do prošle godine tražila da se vozačka mora zamjeniti u roku od 6 mjeseci, sad je 1 godina - tko propusti - kazna.

 

Neke države članice EU ne traže da se zamjeni vozačka dozvola, neke imaju vrlo kratak rok, neke dug rok, dok neke ne priznavaju profesionalne kategorije te traže ponovo polaganje vozačkog ispita. Neke traže potvrdu o usavršavanju, a neke - ne.

 

Vaš prijatelj će morati notificirati HR vozačku dozvolu u zemlji u kojoj namjerava provesti više od 6 mjeseci godišnje.

 

Bilo bi mu pametno da prilikom boravka u RH kod sebe posjeduje potvrdu da živi u toj drugoj zemlji, jer je sasvim izgledno (ako ima prebivalište u RH) da će dobiti prekršajni nalog po čl. 226 ZSPC-a od 500 kuna, jer će mu ta potvrda trebati da je priloži uz prigovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,

ali clanak 226. govori o osobama koje imaju stranu vozacku dozvolu. Pero ima samo hrvatsku i nema druge vozacke dozvole osim te.

On se ne vraca za stalno u HR. U HR boravi manje od 180 dana godisnje a u zemlji B boravi vise od 180 dana godisnje (zato je tamo porezni obveznik).

 

Na njega se ne moze primijeniti spomenuta kazna iz cl. 226 jer ima hrvatsku vazecu vozacku, zar ne?.

 

On samo zadrzava svoju vazecu hrvatsku dozvolu i osobne dokumente iz zemalja u kojima ima drzavljanstvo (2 osobne i 2 putovnice...).

A u trecu zemlju C jos nije otisao i ne zna kada ce to tocno biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma jasno, pustimo po strani Finsku i ostale zemlje A,B,C, D itd...

Evo clanka:

Članak 226.

 

(1) Stranac kojem je odobren privremeni ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj i hrvatski državljanin koji se iz inozemstva vrati u Republiku Hrvatsku, a i osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj, stranih trgovinskih, prometnih, kulturnih i drugih predstavništava te stranih dopisništava, mogu upravljati motornim vozilima na osnovi važeće inozemne vozačke dozvole za vrijeme do godinu dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku.

(2) Osobama iz stavka 1. ovoga članka važeća inozemna vozačka dozvola zamijenit će se hrvatskom vozačkom dozvolom, uz uvjete iz članka 216. stavka 1. točke 1., 2. i 4. i stavka 2. i članka 219. ovoga Zakona, na njihov zahtjev, bez polaganja vozačkog ispita, vozačkom dozvolom za upravljanje onom kategorijom vozila u koju spadaju vozila za čije su upravljanje ovlaštene inozemnom vozačkom dozvolom. Iznimno i uz uvjet reciprociteta, od osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj pri zamjeni inozemne vozačke dozvole neće se zahtijevati dokazi o udovoljenju uvjetima iz članka 216. stavka 1. točke 1. ovoga Zakona (liječničko uvjerenje). Zamijenjena inozemna vozačka dozvola vratit će se tijelu koje ju je izdalo.

(3) Inozemna vozačka dozvola iz čijeg se teksta ne može zaključiti za koju je kategoriju vozila izdana ili da li joj je protekao rok važenja više od šest mjeseci, može se zamijeniti u smislu stavka 2. ovoga članka samo ako podnositelj zahtjeva priloži ispravu iz koje se vidi kojim vozilima može upravljati, odnosno da joj nije protekao rok važenja više od šest mjeseci.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja ne zamjeni inozemnu vozačku dozvolu u roku iz stavka 1. ovoga članka.

 

Oci su mi ispale od pazljivog iscitavanja vaseg odgovora i clanka 226. ali nigdje ne vidim da se spominje primjena kazne na onoga tko vozi sa hrvatskom dozvolom. U cijelom se clanku spominju rokovi za zamjenu inozemnih dozvola...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. osoba izađe iz RH;

2. zaposli se u Italiji, gdje ostaje duže od 6 mjeseci godišnje, ima odobren boravak, ali u isto vrijeme zadržava prebivalište u RH;

3. zaustavi ga Angelo u Milanu i... paf 100€ jer nije promjenio vozačku dozvolu - da bi to sprječio treba notiscifirati HR vozačku dozvolu u talijansku;

4. dođe doma za vikend, HR policajac ga pronađe u informacijskom sustavu da posjeduje osobnu iskaznicu i uredno prebivalište u RH, te da bi sprječio kaznu od 500 kuna što se koristi TALIJANSKOM vozačkom dozvolom, policajcu (ili kasnije u prigovoru) priloži kopiju permesso di soggiorno (dozvola boravka) da živi u Italiji. Sama putovnica nije dovoljna, treba dokaz da stvarno tamo živi.

 

Capisci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuzim sve u tom slucaju. Primjer je dobar i jasan kad je vec promijenio dozvolu, tj. iz ovoga je jasno da mora dokazati da se stranom dozvolom moze koristiti jet je tamo stalno a ovdje povremeno. .

No, skuzajte,

Peru ne moze uhvatili Angelo u Milanu jerbo non est possibile - Perin je auto u HR. Nikad Perin auto ne ide u Italiju nit se Perino tijelo u njemu nalazi.

 

 

"U zemlji B zivi deset godina, gdje je i porezni obveznik i nema svoj automobil,

U HR dolazi vrlo cesto, zato je u HR zadrzao automobil i vozacku hrvatsku dozvolu."

 

Und?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija