Jump to content

nezaposlen, privremena slobodna djelatnost i ugovor o autorskom djelu


tol

Preporučene objave

Nezaposlen sam, neprijavljen na birou, a trebam napraviti neki posao koji bi se platio preko ugovora o autorskom djelu

 

Nisam nigdje našao suvislo pojašnjenje kako ovo mogu napraviti bez otvaranja obrta ili neke druge djelatnosti.

 

Unaprijed hvala ako netko zna odgovor ili naputak gdje se može naći informacija o ovome, odnosno što se može napraviti.

 

Ugovor o djelu ne dolazi u obzir jer korisnik usluge ne želi plaćati davanja, a je ne bih htio otvarati obrt za nešto što neću raditi nego povremeno i neredovito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ultra, niste u pravu.

 

Može napisati knjigu, naslikati sliku, pisati kolumne za neke novine, portale i sl. ... I temeljem UGOVORA O AUTORSKOM DJELU primiti honorar/naknadu za to. Ne mora biti zaposlen (odnosno da mu se plaćaju zdravstveno i mirovinsko) da bi bio autor (recimo, umjetnik) niti mora otvarati vlastiti obrt ili d.O.o. zbog toga, nego slobodno može ostati nezaposlen, sa svim pravima na Zavodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, ali opet ostaje ista nedoumica.

 

Dakle bilo bi najbolje kada bi se ove vaše tvrdnje potkrijepile nekim zakonom ili pravilnikom u kojem bi se mogao naći konkretan odgovor. S obzirom da ga sam nisam uspio naći vjerujem da ima netko tko je ovakav slučaj imao pa da može dati i precizniji odgovor.

 

S jedne strane u brošuri od porezne uprave o porezu na ugovore o autorskom djelu ne kažu niti riječi o ovom slučaju već implicitno (neizravno)govore upravo ovo što kaže ultra, ali se niti ne negira ovo što kaže Maja999.

 

Također u Zakonu o radu, Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o autorskim pravima nisam primjetio (ne znači da ne postoji) ništa slično.

 

A vjerujem da ovo nije usamljeni slučaj, dapače da je prilično česta praksa danas.

 

I hvala svima na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Maja999,

 

tol je napisao da korisnik usluge ne želi plaćati nikakva davanja a po ugovoru o djelu ih plaća.Po autorskoj naknadi također uplaćuje porez i prirez.

 

A ono što Vi pišete o književnicima,slikarima spada u područje umjetničkog stvaralaštva što je uređeno Zakonom o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva (Nar.nov.br.43/96).

Sukladno tom zakonu samostalni umjetnici su "umjetnici izvan radnog odnosa kojima je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino i glavno zanimanje".Oni mogu ili ne moraju plaćati doprinose a također mogu podnijeti zahtjev da im se doprinosi plaćaju iz sredstava proračuna RH.

 

Područja umjetničkog stvaralaštva su književno,kazališno,filmsko,glazbeno,likovno,umjetnička fotografija...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezne promjene koje su upravo stupile na snagu imaju za jedan od razloga priblizavanje porezne prakse RH i zemalja EU kako bi se pripremio laksi prelazak u istu fiskalnu politiku.

 

Pitanje o povremenom, rijetkom obavljanju nekog posla i primanje naknade za njega, trebalo bi po toj fiskalnoj politici biti moguce bez placanja posebnih poreza i prireza, ali da se iznos mora na kraju godine prijaviti kao prihod.

 

(S tim da postoji slobodjenje od placanja poreza na dohodak do nekog iznosa, obicno 10, 15 ili 20 tisuca eura u zavisnosti od zemlje...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija