Jump to content

re: golf igrališta


Raulisimo

Preporučene objave

zanimljio razmišljanje felix, ali...zakonom je gradnja golf igrališta proglašena javnim interesom (dapače osobitim interesom RH) što znači da je formalno ispunjen ustavni uvjet (pa čak i ovaj tvoj uvjet da se radi o jav interesu u užem smislu)! a i upitno je kako se drugačije utvrđuje javni interes (u bilo kojem značenju) osim zakonom - opet u formalnom smislu, a što se sadržaja tiče - zakoni su koliko produkt prava toliko i produkt politike pa sad ako se onima koji napadaju ovaj zakon ne svidja politički sadržaj tog zakona - nek mijenjaju politiku (odn političku većinu koja je zakon izglasala)! ali na stranu politika (ona mi je totalno nezanimljiva jer je kod nas totalno predvidljiva) - ne vidim pravni razlog za toliku buku....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako zakonom nije utvrđen interes RH za pokretanje postupka izvlaštenja, interes posebnom odlukom utvrđuje Vlada RH.

 

Politika je ta koja kreira pravo donošenjem zakona. Nažalost, kod nas zakoni često nisu konzervativni, donošeni na način da se formalizira praksa ili stav koji se iskristalizirao iz potreba iz "stvarnog života", već "vizionarski" i s pretenzijom da utječu na društvena kretanja, pa se vrlo često mijenjaju i općenito su neefikasni i često se ne poštuju ili primjenjuju. Npr. novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu bi vjerojatno bio super za Švicarsku, ali u RH će i nakon sedamnaeste (!) intervencije od osamostaljenja on u mnogim dijelovima biti samo mrtvo slovo na papiru. Ali pustimo to, to je samo moje mišljenje.

 

Pravno gledano, i to u širem kontekstu, čini mi se da je najozbiljniji prigovor koji se stavlja na teret tom zakonu stvaranje nejednakog položaja investitora na tržištu. Ako gradiš tvornicu, nema izvlaštenja. Ako gradiš višestambenu zgradu, nema izvlaštenja. Ako gradiš teren za golf, i to s apartmanima, nema problema. Investitora koji se time kod nas bave (a i inače) je limitiran broj, a posao je velik, pa se građanima opravdano nameće pitanje "za koga" je taj zakon donesen.

 

Drugo ozbiljno pitanje, i to političke naravi, je kolizija sa stavom da je poljoprivredno zemljište (koje će od golfa nastradati) nacionalno blago. Jedno golf igralište "pita" 80 hektara zemlje (800.000 m2), a taj zakon između ostalog propisuje obvezu RH i JLS na prodaju nedostajućeg dijela za kompletiranje lokacije po tržišnoj cijeni i bez provedbe natječaja, do 30% ukupne površine predviđene za golf igralište (dakle 266.000 m2 ili 27 hektara polj. zemljišta.

 

Mislim da je ovo "investitorski" a ne hrvatski zakon, ali šta je tu je, zastupnici u saboru su tako odlučili. Inače mislim da je zakon nomotehnički loš i da ima sitnijih nedorečenosti i neusklađenosti s ostalim propisima (ZV i ZPG), ali i to se možda upravo tako i htjelo.

 

U svakom slučaju, od nas 5 milijuna je s tim zakonom (jako) zadovoljno tek njih stotinjak... :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma slazem se dickane da je nomotehnika svakog zakona kod nas loša pa i ovog,i slažem se da su ovaj zakon pisali investitori, ali opet se vracam na ustavnost - ne slazem se da se radi o "ozbiljnom" prigovoru neustavnosti ako se prigovara glede jednakosti položaja poduzetnika (investitora). jer pazi svatko moze traziti izvlaštenje nekretnine ako dokaze da ce nekretnina u novoj namjeni imati biti korisnija neg u dosadašnjoj namjeni. još jedna stvar - postoje neke svrhe koje su zakonom (o izvlaštenju) proglašene preferabilne u tom smislu pa tako izgradnja objekata zbog te svrhe ima unaprijed smatrati korisnijom svrhom nekretnine od dosadašnje - među tim objektima (svrhama) npr navedeni su industrijski objekti!!!, zatim telekomunikacijski (znamo svi da se u većini slučajeva njima služe poduzetnici), zatim prometni objekti (kao npr radi izgradnje autoceste di su investitor Hrvat ceste dd - opet poduzetnik), radi istraživanja rudnog blaga (to može trebati poduzetnicima) itd...i sad ispada da su favorizirani isključivo investitori zainteresirani za gradnju golf igrališta - naprosto nije točno! ali vrag je kaj kod nas svaka šuša tumači zakone i propise, bez obzira na obrazovanje, znanje, iskustvo itd. i što je šuša glasnija ima veće šanse uvjeriti šutljivu i laičku većinu "o čem se zapravo radi"! a kad bolje pogledaš vidiš da to nije baš tako...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa zapravo, imaš pravo, ima i to nekog smisla, jer je zaista teško zamisliti da investitor uspije dobiti prihvat ponude za prodaju svih 85 hektara u komadu od svih vlasnika. Tako ne bi nikada imali nijedno igralište za golf u RH. Ladić se na Marleri kod Ližnjana u Istri tako muči već više od 10 godina.

 

Ne slažem se da nije dobro da "svaka šuša" tumači zakon, već naprotiv, mislim da je to jako dobro i pohvalno. Ne mora valjda običan građanin samo piti pivo i gledati tv. Zakoni se odnose i na njega, a kakvi se zakoni donose utječe na trošenje njegovog novca i gospodarenje njegovom zemljom. Demokracija nije diktatura na 4 godine. I ja mislim da "raja" gotovo u pravilu priča gluposti, nema pojma i povodi se za jeftinom retorikom, ali zamisli što bi se dogodilo (poznavajući potkupljive hrvatske političare) da pritiska javnosti uopće nema.

 

Kao građana (ne kao pravnika) kod Zakona o golfu me brine neracionalna potrošnja prostora. Dovoljno je "prošla" ideja da nije baš pametno betonirati cijelu obalu da bi se izgradili hoteli (legendarni primjer šugave španjolske obale), a pitanje da li je pametno zatrpati obalu ogromnim golf resortima s apartmanima (nigdje broj golf igrališta nije limitiran) po meni zaslužuje pažnju šire javnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e sad - mogu gradjani reci svoje misljenje jednako kao i druge struke ali ne mogu pisati zakone niti ih tumaciti na nacin na koji se to cini kod nas jer onda imamo kaos a ne red! pitanje provodjenja zakona nije pitanje demokracije nego pitanje vladavine prava a mi se konacno moramo nauciti da kada izaberemo vlast i ona krene donositi zakone da to znaci i provodjenje zakona. pa se to onda pitanje seli iz politike u pravo - koristite prav lijekove koliko hocete ali prestanite pricati o politici. ovo je samo moja reakcija na te gomile udruga u kojima caruju nepravnici ili zaista losi pravnici koji onda bijesom i bukom nadoknadjuju znanje i vjestinu...a sto se prostora tice ne vidim kako bi golf igrališta unistila prostor, zaista. to mi je uvijek bolja ideja nego niz hotela ili apartmana...ali da zakljucim raspravu o pravnom tekstu zakona - zaista nema pametnog razloga za tvrditi da je protuustavan!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija