Jump to content

Pravo služnosti


Gema

Preporučene objave

Poštovani;

zanima me jedan informacija pa ako bih ovdje mogao dobiti odgovor bio bih Vam jako zahvalan.

Naime

Od 1942 g moja obitelj koristi jedan dio zemlje koji je u državnom vlasništvu odnosno vlasništu bivše države.

Nigdje ne mogu naći zakon koji mi definira kada moja obitelj može postati vlasnik te ćestice zemlje odnosno dali mi nakon toliko godina možemo postati vlasnici iste.

Radi se o poljoprivrednom zemljištu.

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što vas zanima zove se stjecanje prava vlasništva dosjelošću (neprekinutim posjedovanjem kroz zakonom određeno vrijeme).

 

Kao prvo, sam posjed nekretnine mora imati određene kvalitete. One su opisane u čl. 18. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, čime se definira pošteni i kvalificirani posjed. Uz te karakteristike posjeda, on mora u oba slučaja biti svo vrijeme i samostalan, što znači da posjednik mije znao niti imao razloga sumnjati da se nekretnina ne nalazi u njegovom vlasništvu (tj. da je bio uvjeren da je njegova).

 

U periodu od 1945. do 1991. bilo je zakonom isključena mogućnost stjecanja prava vlasništva na tadašnjem društvenom vlasništvu, pa vam rokovi teku tek od 8.10.1991. temeljem izričite odredbe gore navedenog zakona.

 

Za stjecanje prava vlasništva na nekretnini u vlasništvu RH, uz ispunjenje navedenih uvjeta, propisan je rok od 20 (za samostalni i kvalificirani posjed) odnosno 40 godina (za samostalni i pošteni posjed).

 

Za stjecanje prava vlasništva dosjelošću posjedovanjem u razdoblju prije 1945. godine primjenjuju se pravna pravila tada važećeg austrijskog općeg građanskog zakonika (OGZ). Ta pravila ne poznajem dovoljno, ali možete se raspitati. Tu imate neke šanse.

 

Inače, državno odvjetništvo će se sigurno protiviti vašem tužbenom zahtjevu, a imajte na umu i da tužitelji rijetko uspijevaju u takvim parnicama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija