Jump to content

Alimentacija - besplatna pravna pomoć


Mimi5432

Preporučene objave

Pošto po Članku 8., stavku 2. Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (Besplatna pravna pomoć odobrit će se djeci, koju su roditelji i drugi obveznici uzdržavanja po odredbama zakona dužni uzdržavati, u postupcima koji se vode pred nadležnim tijelima radi ostvarivanja prava djeteta na uzdržavanje neovisno o materijalnim prihodima obitelji.) dijete ima pravo na besplatnu pravnu pomoć vezano uz alimentaciju, zanimalo bi me:

 

1. Koja je definicija "djeteta" u zakonu? Ima li pravo na besplatnu pravnu pomoć punoljetna osoba koja se redovno školuje?

 

2. Postupak dobivanja pravne pomoći počinje ispunjavanjem zahtjeva od 9 stranica u kojemu je potrebno navesti svu imovinu i primanja svih članova domaćinstva u kojemu tražitelj pomoći živi. Pošto u Članku 8. piše da prihodi obitelji nisu bitni, zanima me je li potrebno pružiti sve podatke koji se traže u Zahtjevu, ili je dovoljno u samom Zahtjevu samo zaokružiti da se postupak vodi zbog alimentacije i takvog ga poslati nadležnom tijelu?

 

Hvala!

 

Obrazac zahtjeva

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Hej!

 

Ne znam otkuda si ti izvukla ovaj formular, ali ja sam sastavila kratku zamolbu (više se niti ne sjećam što sam u njoj sročila jer bilo je to pred dvije godine) i prilozila sta su trazili u HOK-u: link Znam da sam izvukla iz opcine potvrde da nisam oporezivana i da nemam nikakvu imovinu, s faksa da sam redoviti student + izvod iz maticne knjige rodjenih ili rodni list i domovnicu da sam HR drzavljanin. Mislim da je bilo to to, ali pogledaj na linku.

 

Ako si iz Zg, zaleti se do Koturaske i pitaj portira sta da napises, jer sam otprilike tako ja, zbunjena brucosica upala na njihovu adresu pa mi je on(jako ljubazan gospodin), objasnio da me ne moze pustiti gore k njima, ali da mi moze reci otprilike formu molbe. :)

Ja nisam imala nekih prepozitivnih iskustva jer nisam uspjela uspostaviti odnos povjerenja s dodijeljenim odvjetnikom i nikako se nismo mogli uskladiti oko termina nalazenja jer je uvijek imao hrpu drugih obaveza, a kada je god bio slobodan ja nisam pa je to trajalo, ali mi je dao par realnih savjeta i na tome sam mu najiskrenije zahvalna, kada sam se pomirila s njima krenula sam samostalno dalje. :) Vidjet ćemo je li to bila mudra odluka.

Takodjer znam slučaj gdje kolegica bila ultra-zadovoljna s dodijeljenim opunomoćenikom bez prava na nagradu(prije toga je imala odvjetnika kojeg je placala, ali nije funkcioniralo najbolje).

 

Sretno! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako, što se tiče bpp za alimentaciju ona je moguća.moraš se obratiti uredu državne uprave prema mjestu prebivališta gdje će ti referent dati zahtjev za bpp zajedno sa izjvom da sve podatkekoje daješ su točni u suprotnom odgovaraš materijalno i kazneno

u zahtjev iznoš osobne podatke, popis imovine, pravnu stvar koju tražiš pravnu pomoć i dr.referent provjerava tvoje imovinsko stanje ako tvoje imovinsko stanje odgovara imovinskom cenzusu tada imaš pravo na pomoć.

tada se izdaje uputnica gdje možeš tražiti pravnu pomoć od odvjetnika ili udruge.u pravilu ti ne plaćaš troškove već država.

to je u slučaju ako se radi o punoljetnoj osobi.ako bpp traži djete tada se radi o posebnom slučaju bpp i tada se ne traži provjera imovine.

ako ti treba pomoć možeš me kontaktirati na e-mail: grgics@net.hr

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija