Jump to content

problemi sa upravom groblja


t_juretic

Preporučene objave

Vlasnik sam jednog klesarskog obrta, bavim se tim zanatom dugi niz godina. Radeći po grobljima zadnje vrijeme susrećem se sa problemima pojedinih uprava groblja ili grobarima.

Naime, prije izrade ili popravka spomenika ili grobnog mjesta, vlasnik groba mora zatražiti dozvolu za rad "građevnu" ukoliko uprava ili grobni odbor to zahtijeva. To je sasvim logična porcedura, no na nekim grobljima situacija je takva da klesar mora iz svog džepa platiti dozvolu, ulaznicu, taksu, nadzor, (to je zapravo nedefinirana stavka), inače ne može izvoditi radove. Plaća se najčešće na "ruke" ili preko računa a cijene nisu manje od 200, prosijek je oko 300 kn po grobu. Na većinu njih ne obaziram se, ali mu muči sljedeći primjer.

Problem nastaje na groblju na kojem do sad nije bilo problema (bez vađenja dozvola), vodio ga je grobni odbor i mještani, a od nedavno ga vodi komunalno poduzeće jedne općine.

Popravljajući jedan grob, prišao mi je tzv. novopečeni voditelj groblja i rekao da za popravak spomenika moram platiti naknadu il taksu, ni sam nije znao sumu niti detaljnije objasniti . Ja sam se začudio jer nisam ni znao da komunalno poduzeće vodi groblje jer nema pravilnika izvješanog na ulazu a kamoli da klesar mora platiti neku xy naknadu, uz to radio sam popravak dobrom prijatelju kojem nisam naplatio ništa.

Sutradan mi je donio račun na kojem je pisalo; izdavanje odobrenja za izvođenje građevinskih i klesarskih radova = 150,00 kn, nadzor nad izvođenjem klesarskih radova = 150,00 kn + PDV = 366,00 kn.

Zanima me imaju li oni ili općina ovlasti da izdaju takve netipične račune?. Nisam tražio nikakvu uslugu od njih (kontejner, struju ,vodu) niti sam je dobio, za vrijeme radova nitko nije bio prisutan niti je nadgledao grob, jedino je grobar napominjao o mogućim kaznama koje bi slijedile ukoliko bi grob ostao neočišćen, a radilo se četveroznamenkastom broju itd.

Sve je to politički trik, ne žele se zamijerat mještanima pa pelješe nas kako bi glas na skorašnjim izborima bio što veći.

Mogu li prodavati "maglu" i dalje (meni je nisu prodali, račun stoji u arhivi)? Uz davanje državi, zar još i to?Jesam li u pravu? Imam li kakvog prava,kome da se obratim? :misli::-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega zatražite odluku općine (akt) na temelju koje se naknade koje ste naveli plaćaju. Tzv. takse za građenje i popravak grobova nisu regulirane Zakonom o grobljima, ni Zakonom o komunalnom gospodarstvu, ni bilo kojim drugim zakonom. Zbog toga je njihovo uvođenje upitno, a koliko znam općine ne smiju prema vlastitom nahođenju uvoditi naknade. Zakonitost takve odluke trebali biste osporavati pred uredom državne uprave na županiji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija