Jump to content

2. dražba - pomoć please


tonkica27

Preporučene objave

Obraćam se za pomoć zbog više razloga, a jedan je taj da ne mogu naći ovršni zakon koji je bio na snazi 1996. (ili zakon o izvršenju).

Obzirom da sam zainteresirani kupac nekretnine koja se prodaje u ovršnom postupku (koji se vodi prema zakonu iz 1996.,) zanima me slijedeće.

 

Naime, banka je ovrhovoditelj. Ovršenica se sve ove godine ne pojavljuje, te je zastupana po punomoćnici po službenoj dužnosti. (Pojavila se nakon 1. dražbe)

 

Prva dražba prošla je naravno neuspjela. E sad ono što mene zanima, koje su moje odnosno bankine mogućnosti na drugoj dražbi, da li tko od nas dvoje ima prednost?

 

Uzmimo da bankino potraživanje, zajedno s kamatama, iznosi 450.000,00 kn. Da je nekretnina procijenjena na 560.000,00 kn. e sad, dakle cijena od 1/3 , na drugoj dražbi, je manja od ukupnog duga banke. Da li banka može u tom slučaju reći, kao ovrhovditelj, mi kupujemo tu nekretninu. Bez obzira što, npr. ja , kupujem po cijeni koja je zakonski propisana da se može prodati na dražbi?

 

Da li prema tom zakonu postoji mogućnost da nitko ne kupi ni na 2. dražbi?? I da li postoji zakonska mogućnost održavanja 3. dražbe??

 

I da li netko zna gdje mogu naći taj zakon?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu samo reći što znam od mog ovrhovoditelja. Da, postoji mogućnost treće dražbe, no kad će se ona sazavati to je već pitanje suda. Na drugoj dražbi se nekretnina ne može prodati ispod 1/3 vrijednosti, no to nije njena početna cijena. Ja sad imam prvu dražbu i cijena je kompletna vrijesnost nekretnine po procjeni sudskog vještaka.

Banku definitivno ne zanimaju nekretnine, jer bi oni već uzeli nekretninu za svoj dug. Banku zanima samo keš, informacija dolazi direktno iz pravne službe jedne banke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o izvršenju je teško naći jer je izašao prije 1990 kada je sve digitalizirano. Može se naći na pravnim portalima koji svoje usluge naplaćuju, ali i u knjižnicama, fakultetima, sudovima...

 

Banka nije u prednosti, već se nekretnina prodaje najboljem ponuđaču.

 

Iskreno ni sam ne znam da li postoji mogućnost treće dražbe. Ta mgućnost sigurno postoji za predmete u kojima je ovrha započeta po kasnijem Ovršnom zakonu i to sam u jednom periodu, ali za Zakon o izvršenju ne znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivaczakona je napisao:

...

Iskreno ni sam ne znam da li postoji mogućnost treće dražbe. Ta mgućnost sigurno postoji za predmete u kojima je ovrha započeta po kasnijem Ovršnom zakonu i to sam u jednom periodu, ali za Zakon o izvršenju ne znam.

Trenutno sudovi ukoliko druga dražba ne uspije obustavljaju postupak, no ovrhovoditelj može ponovno pokrenuti ovrhu. Prije nekoliko dana sam "naletio" na zaključak općinskog suda, čini mi se , u Đakovu gdje je riječ o trećoj dražbi i to s navođenjem procjenjene vrijednosti i odrednice da nema limita najniže cijene. Kada i ako je uspijem naći točno ću navesti sve elemente iz zaključka.

 

P.S. Našao: ovrha iz 1999 godine (ne bih navodio poslovni broj zaključka), treća dražba, navod "Nekretnine iz toč. VI/I ovog zaključka mogu se na trećem ročištu za dražbu prodati bez ograničenja najniže cijene u odnosu na utvrđenu vrijednost." Ročište - dražba zakazana za ožujak 2009. godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ta treća dražba koju ste spomenuli se odnosi samo na predmete koji su pokrenuti između 1999 i 2003 godine (da ne spominjem točne datume) jer je tada bio na snazi Ovršni zakon koji j eostavljao mogućnost treže dražbe i to za minimalnu cijenu bez limita.

 

No kasnije je zakon izmjenjen (2003) i postupci započeti nakon primjene te promjene iz 2003 nemaju tu mogućnost.

 

Inače izmjene ovršnog zakona su specifične jer se u pravilu primjenjuje onaj zakon koji je vrijedio u vrijeme pokretanja postupka, osim u slučaju ukidanja rješenja o ovrsi.

 

Relativno komplicirano, ali se da brzo razlučiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija