Jump to content

uvid u ostavinsku raspravu , nastavak II


viktor22

Preporučene objave

KronicnaStranka

Profil

Pošalji PM

#2 Re: uvid u ostavinsku raspravu

Veteran

Registriran: 1.6.2007

Mjesto:

Broj objava: 669

 

Ako ocu Vaših rođaka nije pripadao određeni fizički dio nekretnine, onda oni u ostavinskom postupku i nisu mogli naslijediti fizički dio nego idealne dijelove.

 

No, to ne znači da ostavinski postupak ne bi trebao biti završen. Naprotiv, vrlo je uobičajeno da se u ostavinskom postupku odredi nasljeđivanje idealnih dijelova, a nasljednici onda razvrgavaju tako nastale suvlasničke odnose naknadno.

 

Treba uzeti u obzir i to da, ako se radi o poljoprivrednim površinama, fizički dijelovi ne moraju biti navedeni u zemljišnim knjigama, ali mogu biti u katastru. Recimo, u katastru može biti navedeno da netko posjeduje 1/3 neke parcele, a netko drugi 2/3, i to može biti navedeno u različitim posjedovnim listovima. I na terenu to može biti vidljivo razdijeljeno.

 

Dakle, navodi Vaših rođaka ne moraju biti neosnovani.

 

Informaciju o stanju ostavinskog postupka, tj. da li je završen ili ne, možete tražiti od suda nadležnog za ostavinski postupak, ali morate dokazati pravni interes - npr. da ste suvlasnik čestice koje je drugi suvlasnik bio i pokojnik, pa imate interes i da saznate tko su nasljednici.

Međutim, u samom postupku naravno ne možete učestvovati.

 

........................................................................

 

U medjuvremenu sam otkrio da se Ostavinska Rasprava X X zavrsila 2005 god.Provjerio sam i sadrzaj vlastovnice ( popis suvlasnika imanja ) na www.pravosudje.hr i on je nepromjenjen. Bilo je za ocekivat da se moji rodjaci nisu upisali u katastar kao novi suvlasnici naseg imanja.Na taj nacin bi pokazali da do fizicke podjele imanja jos nije doslo a to njima ne odgovara.

Cudi me sto zakonom nije regulirano da javni biljeznik koji je vodi ovu raspravu mora nakon zavrsene rasprave prijaviti katastru promjenu vlasnistva .Na taj nacin katastarski podatci bi bili azurirani i manipuliranje sa upisom nebi ovisilo od volje pojedinca.

Pitanje :

- Dali mi netko moze objasniti ( eventualno navesti koji zakon to regulira )dali li u duznost javni biljeznik spada prijava katastru promjene vlasnistva ( nove vlasnike ) nakon zavrsene ostavinske rasprave ili se to ostavljeno nasljednicima da srede.

 

Zatrazio sam i cekam da od sudskog arhiva dobijem uvid u spise i Rijesenje te ostavinske rasprave.Prilozio sa dokumente iz kojih se vidi pravni interes.Uskoro cu ga dobiti na uvid .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija