Jump to content

poništava li ugovor o djelu kolektivni ugovor


mpikac

Preporučene objave

Državni sam službenik i trenutno temeljem ugovora o djelu obavljam poslove za svog poslodavca. U ugovoru o djelu navode se samo poslovi koje ja uredno obavljam, no poslodavac tvrdi da temeljem tog ugovora gubim i određena druga prava o kojima u Ugovoru nema niti riječi.

Molim da mi pomognete da li Ugovor o djelu derogira prava iz Kolektivnog ugovora iako to nije izrijekom navedeno i ako derogira koja to prava može derogirati.

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlika između ugovora o radu i ugovora o djelu jest upravo o tome da ste se ugovorom obvezali obaviti poslodavcu nekakvo djelu (posao)za određenu naknadu.I to je obvezno pravni posao. Istina je da vam se za rad plaćaju porezi i doprinosi, međutim takav ugovor se ne može izjednačiti s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme.

 

Prema članku 1. Kolektivnog ugovora, ugovorom se utvrđuju prava i obveze iz rada i po osnovi rada državnih službenika i namještenika zaposlenih u državnim tijelima.

 

A evo i što piše u Zakonu o državnim službenicima:

 

Povjeravanje poslova

 

Članak 62.

 

(1) Pojedini poslovi koji se obavljaju u državnom tijelu, osim poslova koje obavljaju državni službenici iz članka 3. stavka 2. ovoga Zakona, mogu se na temelju ugovora o djelu povjeriti pružateljima stručnih usluga izvan državne službe. Na odnos pružatelja usluga i državnog tijela primjenjuju se propisi kojima se uređuju obveznopravni odnosi.

 

(3) Pružatelji stručnih usluga na temelju ugovora o djelu ne mogu postati državni službenici bez provođenja postupka prijma u državnu službu prema pravilima redovitog ili izvanrednog postupka.

 

Kako se kolektivnim ugovorom uređuju prava zaposlenika iz radnog odnosa, a ugovor o djelu nema taj karakter, prava iz istog ne mogu se primjeniti na obvezno pravni odnos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija