Jump to content

Otpremnina


kira

Preporučene objave

kira je napisao:

ali pravo za novu osnovicu a mislim i za otpremninu stekao sam u 2008. g ...

Ne bih želio razglabati, ali ako vam je po pravomoćnom rješenju o prestanku DVS MORH u 1996 bio obvezan isplatiti otpremninu (osnovica za 1996) i to je učinio ( a teško mi je povjerovati da su kod takvih jednostavnih stvari pogriješili) sada potraživati nešto temeljem npr. umjesto 123 kune dali su mi 99 je nemoguće. Ako se nešto promijenilo u smislu upravno-sudskih akata koji utječu na izvršnost tog rješenja (u smislu vrste otpremnine i osnovice za istu) opet će se primjenjivati regulativa koja je važila u 1996 godini a nikako iz 2008-ome godine, godinu za koju smatrate da ste tada ostvarili pravo na osnovicu za otpremninu. Ali ovako na slijepo bez konkretnog predmeta stvarno je razvlačenje žvakaće...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar konkretno stoji ovako..

Ja sam umirovljen 1996. g ,DVO,invalidska mirovina. Kod isplate otpremnine, primjenjena je osnovica "tri plaće, po osobnom činu satnik".

No ja sam prije umirovljenja bio na dužnosti, ustrojbenig mjesta pukovnik,budući mi tada nije priznata "skrb"(kojim bi zadržao pravo ustrojbenog mjesta,a samim tim i otpremninu po tom osnovu) nego tek 2008. g upravnim postupkom koji sam pokrenuo, s toga i mislim da eventualno tražim ispravak isplate otpremnine.

Hval.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad je već lakše nešto reći:

- kao DVO ste zbog zdravstvenog stanja (bolovanje, nesposobnost za rad,...) trebali biti sukladno čl. 84 (i/ili čl. 85) Zakona o službi u OS RH (iz '95) razrješeni dužnosti (ili stavljeni na raspolaganje...) i to rješenjem nadležnog - ovlaštene osobe; u tom rješenju se moralo između ostalog i navesti osim vaših obveza i prava - zadržavate prava svog osobnog čina

- tako da na prvi pogled nije došlo do pogreške u osnovici

- ono što navodite koa pojam : na skrbi; djelatna vojna osoba ne može biti na skrbi; to što su neke postrojbe izmišljale i izvodile, zakonski a pogotovo sada nakon x godina više ne pije vodu; za djelatnu vojnu osobu postoje sljedeći statusni instituti: prijam, raspored (premještaj je isto rapoređivanje...), razrješenje od dužnosti, raspolaganje i prestanak DVS-a!

- navodite da vam je 2008 priznata ta "skrb", pretpostavljam da vam je onaj koji je donio taj upravni akt morao regulirati prava temeljem toga što vam je priznao npr. plaća po toj "skrbi" itd; tada je logično da se obratite MORH-u s zahtjevom kojim potražujete razliku između prava koja ste ostvarili i koja su vam sada tim aktom priznata;

- kako ćete i hoćete li uspjeti "natjerati" MORH da donese akt kojim će praktično izvršiti ta nazovimo ih nova prava, ne bih želio prognozirati jer MORH je kao i HZMO-u kako ja u šali volim reći: država u državi.

- nešto još konkretnije se ne može reći bez sljedećih podataka: postoji li rješenje o razrješenju od dužnosti zbog bolesti ili neki drugi akt ovlaštene osobe s istim učinkom i kako su regulirana prava u tom aktu;te što konkretno piše u upravnom aktu kojim vam je netko i tko je taj koji je priznao "skrb" i prava temeljem toga.

No da ne duljim, ako zatreba pošaljite pm.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po odlasku na bolovanje i liječenje ja nisam, rješenjem niti bilo kojim drugim aktom razriješen od dužnosti,ali mi je unatoč tome plaća obračunavana po osobnom činu a ne stvarna plaća po dužnosti koju sam obnašao(ustrojbeno pukovnik,+ voditeljski dodatak), za cijelo razdoblje bolovanja i liječenja odnosno umirovljenja, da bude stvar gora tako mi je određena i mirovinska osnovica.

Sve navodno po naputku Personalne uprave MORH-a od 19.svibnja 1995. g,koja je u svom naputku regulirala sljedeće:

-Osobama koje su na skrbi odrediti plaću prema zadnjoj dužnosti(koju su obnašali u trenutku ranjavanja ili oboljenja),

-Osobama koje su razriješene od dužnosti i stavljene u status liječenja - bolovanja odrediti plaću prema osobnom činu,

Ove odredbe nisu primijenjene u mom slučaju, znači plaća je određena po osobnom činu bez ikakve pismene obavijesti, unatoč tome što i u personalnoj službi MORHA nije bilo promjene u odnosu na moju zadnju dužnost.

Po umirovljenju ja sam pokrenuo postupak preko HZZO(Uredba Vlade RH od 2002. g za DVO) da mi se prizna bolest kao posljedica obnašanja službe u Domovinskom ratu te da mi se isplati razlika plaće za razdoblje bolovanja, što mi je rješenjem iz 2008. g i priznato i i isplaćeno.

Zadnjim zakonom o pravima branitelja na moj zahtjev priznata mi je mirovina prema dužnosti koju sam obnašao ali samo mjesec dana unatrag od pisanog zahtjeva od prosinca 2007. g, s pozivom na Članak 121-122 zakona o Mirovinskom.

Sad vodim postupak da mi se mirovina prizna unatrag od 1996. g i Otpremnina o kojoj je riječ.

Unaprijed zahvaljujem na pozornosti i pravnom savjetu.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kira je napisao:

... što mi je rješenjem iz 2008. g i priznato i i isplaćeno.

Zadnjim zakonom o pravima branitelja na moj zahtjev priznata mi je mirovina prema dužnosti koju sam obnašao ali samo mjesec dana unatrag od pisanog zahtjeva od prosinca 2007. g, s pozivom na Članak 121-122 zakona o Mirovinskom.

...

Ok, moj vam je savjet da se obratite Personalnoj službi MORH s dva zahtjeva i jednim prema HZMO-u:

- u prvom tražite da vam MORH isplati razliku između primljenje otpremnine i otpremnine koja vam je trebala pripasti; a sad nastaje dilema - tražiti po osobnom činu i ustrojbenom mjestu + voditiljski, po meni je to neosnovano jer se na bolovanju ne isplaćuje voditeljski; po meni je realno tražiti razliku do satnik na pukovničkom mjestu - odluka je vaša; obvezno priložiti presliku rješenja o novim pravima za vrijeme bolovanja;

- zahtjev istoj službi za dostavom nove potvrde o plaći - mirovinskoj osnovici ( po meni satnik na pukovničkom mjestu jer voditeljski ne ulazi u mirovinsku osnovicu; zapovjedni ulazi...) i obveznom naznakom da ta potvrda poništava onu "staru" i da se pravo na mirovinu treba odrediti po toj "novoj" potvrdi, obvezno priložiti presliku rješenja o pravu na bolovanje;

- svoj zahtjev HZMO-u dopunite podneskom da tražite određivanje prava po novoj osnovici sukladno "novoj" potvrdi Personalne službe MORH-a i to na naćin kako ste već tražili svojim zahtjevom dakle od 1996. godine tj. prvog dana priznavanja prava na mirovinu.

Nadam se da nisam previše gnjavio...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija