Jump to content

Tahograf


vektra112

Preporučene objave

Važna je najveća dopuštena masa vozila, a ne sadržaj tereta.

 

 

PRAVILNIK

O TEHNIČKIM UVJETIMA VOZILA U PROMETU NA CESTAMA

Članak 47.

(1) Pod kontrolnim uređajima i uređajima za davanje znakova na motornim vozilima, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se:

4) na teretnim automobilima:

a) teretni automobili čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t moraju imati ugrađen tahograf;

f) nadzorni uređaj odnosno, euro-tahograf, prema odredbama ECE Sporazuma 811/564 koji osigurava upis vremena vožnje članova posade, vremena provedenog u obavljanju profesionalne aktivnosti koja ne spada u upravljanje vozilom, vrijeme odmora, brzine vozila i prijeđenu udaljenost, moraju imati teretni automobili najveće dopuštene mase iznad 3,5 t, koji su prvi put registrirani u Republici Hrvatskoj nakon 1. siječnja 1996. godine, kao i oni teretni automobili koji sudjeluju u međunarodnom cestovnom prometu sukladno Europskom sporazumu o radu posada vozila angažiranim u međunarodnom cestovnom prometu (AETR), bez obzira na datum prve registracije;

 

 

 

 

 

 

Odgođena je primjena digitalnog tahografa za nova vozila do 01. svibnja 2009. godine. Odredba se odgađa samo za ona vozila koja su uvezena na područje Republike Hrvatske i za koja je plaćena carina do kraja 2008. godine (dakle do 31. prosinca 2008. godine).

Nadalje, vozila koja su uvezena tijekom 2008. godine, a koja imaju «obični analogni» tahograf mogu se registrirati i s takvim ispitanim tahografom ali vlasnici takvih vozila moraju dostaviti i potvrdu dobavljača vozila kojom se pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potvrđuje da je predmetno vozilo uvezeno u Republiku Hrvatsku do 31. prosinca 2008. godine.

Obrazac potvrde nije propisan, a prilikom prvog tehničkog pregleda uz kontrolni list istu treba kopirati i zaklamati uz kontrolni list.

Moguća je i situacija da pojedini vlasnici čije je vozilo opremljeno digitalnim tahografom žele zadržati digitalni tahograf u vozilu. Naravno, i takvim vozilima treba ovjeriti tehnički pregled i registrirati ga ako je takav digitalni tahograf uredno ispitan i ovjeren u Republici Hrvatskoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija