Jump to content

Vremenski rokovi prilikom razvoda braka?


aa

Preporučene objave

Lijepi pozdrav!

 

Ukratko: jesu li zakonom utvrđeni rokovi za sazivanje rasprava u slučaju sporazumnog razvoda?

 

Konkretno, suprug i ja smo podnijeli zahtjev za sporazumnu rastavu braka. Imamo malodobno dijete, te smo nakon prvog ročišta bili upućeni u CZSS na razgovor/savjetovanje. To smo obavili (jedan razgovor u trajanju manje od sat vremena). Vrlo brzo stiglo nam je oboma na kućnu adresu rješenje odn. mišljenje Centra koje sam ja potom odnijela i predala na sud (općinski građanski sud u ZG). To je bilo krajem siječnja o.g.

 

U Centru su mi rekli da mogu očekivati od suda poziv tek negdje pred ljeto. No, kad sam predavala mišljenje na sud, tamo mi je rečeno da će biti "ubrzo".

Pošto je sad prošlo cca mjesec i pol otkad je papir predan i čeka se samo još poziv na drugo ročište, kad to mogu očekivati?

 

a) Postoji li neki zakonski rok kojeg se Sud dužan držati, ili to pak ovisi o "gužvi" samog pojedinog suca?

b) Mogu li zakazivanje drugog ročišta ikako ubrzati (npr. pisanjem požurnice, osobne molbe sutkinji, ili...)?

Obzirom da je razvod sporazuman, pretpostavljam da je to drugo ročište ujedno i zadnje. Nakon toga, ako sam dobro shvatila, potrebno je čekati 6 mjeseci kako bi razvod postao pravomoćan? Te se tek nakon toga mogu ponovno udati?

 

 

 

Ispričavam se ako su blesava pitanja, ali stvarno mi je stalo da se to što prije riješi. Pretražila sam forum no nisam našla konkretne odgovore.

Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje su Vam vremenski rokovi potpuno zavisni o niz parametara u rastavi braka. Želio bih Vam reći da rok za dobivanje pravomoćne presude isključivo ovisi o Vama i Vašem dogovoru oko djeteta, njegovog uzdržavanja, prava i obaveze roditelja u svezi sa djetetom i o međusobnom dogovoru koji će te postići da bi mogli na Sudu prezentirati Vaš dogovor. S obzirom da imate maloljetno dijete, Sud mora donijeti rješenje o obaveznom uzdražavanju djeteta, te o pravu roditelja sa kojim on ne živi da viđa svoje dijete. Dakle puno parametara treba zadovoljiti da bi došli do pravomoćnog rješenja Suda o rastavi. Moja preporuka je da se dogovorite o svemu što je u interesu djeteta i da sa takvim argumentima dođete na Sud. Možda je najbolje da svoje bračne nesuglasice probate prevazići, usaglasiti i da se ne upuštate u sudske procese rastave braka. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, no to ne odgovara na niti jedno postavljeno pitanje. Na prvom ročištu predali smo prijedlog za sporazumni razvod braka u kojem smo naveli dogovor oko svih spomenutih parametara, te se oboje s njim slažemo.

Na spomenutom razgovoru u centru donešeno je njihovo mišljenje koje potvrđuje sve što smo mi u zahtjevu za sporazumni razvod naveli, te je isto mišljenje (pozitivno u smislu razvoda braka kao najbolje opcije) promptno dostavljeno sudu.

 

Dakle, ono što me zanima su i dalje vremenski rokovi, kako je navedeno i u prvom postu ove teme.

 

Hvala na dobronamjernom savjetu.

 

Dakle, pisanje eventualne požurnice, itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Požurnica se piše samo ukoliko, u ovom slučaju čekate Pravomoćno Rješenje Suda. Ovdje u Vašem upitu stiče se zaključak da Vam predstoji sudska brakorazvodna rasprava. Ako ste se sve dogovorili, onda će Sud donijeti Rješenje u kojem će se unijeti sve ono što ste se dogovorili i Rješenje će biti formulirano u pravnom obliku. Nakon toga se ipak mora čekati 15 dana za pravomoćnost, jer mora proći žalbeni rok, bez obzira na Vaš dogovor. I Centar se može žaliti na odluku Suda, bez obzira što je ona donesena sporazumno. Da, MORATE čekati Pravomoćnu presudu i poštivati proceduru Sudske prakse. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje u Vašem upitu stiče se zaključak da Vam predstoji sudska brakorazvodna rasprava. Ako ste se sve dogovorili, onda će Sud donijeti Rješenje u kojem će se unijeti sve ono što ste se dogovorili i Rješenje će biti formulirano u pravnom obliku.

 

Ponovno hvala na odgovoru, ali izgleda da se i dalje ne kužimo.

Jasno je da moramo čekati pravomoćnost presude o razvodu braka.

 

Pa onda pojednostavim pitanje:

Prvo ročište je bilo, bili smo prisutni, složili se oko svega, određen je razgovor u CZSS, to smo obavili, centar donio pozitivno mišljenje, dobili smo rješenje od centra, predali ga na Sud, i sad čekamo poziv na drugo ročište/raspravu na sudu.

Koliko dugo se to obično čeka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da možete poslati požurnicu na broj sudskog predmeta pod kojim se postupak vodi i zamoliti sud da zakaže ročište što prije.

Koliko će isto biti korisno vidjet ćete.

Nema zakonskog roka u kojem je sud dužan zakazati ročište i sve ovisi o opterećenosti pojedinog suda.

Ako oboje ostanete kod sporazumnog zahtjeva za razvod i na sljedećem ročištu,te sud ocjeni da sporazum u vezi djeteta (susreti i družanja, uzdržavanje) nije u suprotnosti s interesima i dobrobiti djeteta,neće biti potrebno zakazivanje novih ročišta te možete očekivati presudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija