Jump to content

Stvarni posjed ili...?


logika

Preporučene objave

Poštovani znalci stvarnog prava, obraćam vam se za pomoć i pravno pojašnjenje slijedeće situacije; roditelji su stekli obiteljsku kuću u kojoj postoji i poslovni prostor.Kuća je upisana kao vlasništvo na ime oca, a i rješenje o dijelu objekta kao poslovni prostor glasi na ime oca. S roditeljima u zajednici živi dijete sa svojim supružnikom i njihovom djecom. Dijete i supružnik uz dozvolu roditelja otvaraju u poslovnom prostoru kuće obrt ugostiteljske djelatnosti kojeg i obavljaju ali na ime djeteta i supružnika. Svi računi za komunalije i tekuće obveze (osim obveza temeljem djelatnosti-obrta) vezane za objekat kao što su struja, voda, kom. otpad i dr. terete očevo ime koji je i gruntovni vlasnik. Roditelji se ne razumiju u poslovnu djelatnost djeteta niti u obavljanju iste učestvuju ili na bilo koji način učestvuju u tom poslovanju.

Pitanje glasi; može li se smatrati u ovako opisanoj situaciji da je dijete sa supružnikom postalo stvarni posjednik objekta-kuće i da li se roditelje iz tog posjeda može potpuno isključiti iako žive u zajednici i u istoj kući, vlasnici su nekretnine, ali ne učestvuju u obavljanju djelatnosti obrta?

Unaprijed hvala na svim mišljenjima i savjetima. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditelj je dao dozvolu za obavljanje obrta ! To dijete po mojem shvaćanju ima svojstvo podstanara tj. najmoprimca .Dozvola za obavljanje obrta ne znači i predaja nekretnine u posjed , a još manje na taj se način ne stiče vlasništvo .

Roditelji imaju pravo ugovorom tražiti najamninu za taj prostor .Posjed prelazi sa vlasnika i ujedno zakonitog posjednika na temelju valjanog pravnog posla ., a isto tako i vlasništvo .

Pozdrav ! Ude

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je otac 90-ih godina iz tog osnova imao i porezno terećenje kao da je poslovni prostor iznajmljivao. Ne znam da li je u poreznim zakonima i sada odnosno nakon 2000-te godine tako određeno i da li porezna obveza i dalje tereti oca kao poreznog obveznika temeljem opisane upotrebe poslovnog prostora? Hvala, ako i tu informaciju netko zna iz poreznog prava. Napominjem da o upotrebi posl.prostora od strane djeteta i njegovog supružnika u svrhu obavljanja obrta u istom, a sa ocem, nema nikakvog ugovora o najmu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se prostor daje na korištenje članu obitelji, treba napisati da se prostor daje na korištenje 'bez naknade', i tada nema poreza. Bar je tako bilo pred koju godinu, ne znam da li se što mijenjalo.

 

Oprez, ovi u poreznoj imaju štos! Kažu, napišite neki simboličan iznos. To je zamka, onda oni imaju pravo dati svoju procjenu najma i po tome odrežu porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija