Jump to content

samohrana majka da ili ne


nerraaa

Preporučene objave

Članak 99.Obiteljskog zakona

(1) Roditelji bez obzira žive li zajedno ili odvojeno ravnopravno, zajednički i sporazumno skrbe o djetetu, osim ako je ovim Zakonom drukčije određeno.

(2) Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u

odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen.

 

Obiteljski zakon ne poznaje naziv ''samohrani roditelj'',ali gore navedeni čl.99 ObZ-a jasno govori kada jeden roditelj sam skrbi o djetetu.(čl.99.st.2.)

 

Ukolko drugi roditelj ne izvršava svoju zakonsku obvezu uzdržavanja djeteta postoje zakonski mehanizmi odnosno zakonski način kojim ga se na to može prisiliti da bi dijete ostvarilo svoje pravo na uzdržavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se dešava stvarno jedan pravni paradoks i brkaju se kruške i jabuke. "Samohrani roditelj" po automatizmu postaje osoba koja živi sa djetetom, bez obzira na status drugog roditelja i njegovog odnosa sa djetetom nakon rastave. Pa bez obzira na (recimo, moj primjer) redovnu uplatu uzdržavanje za dijete i na vanredne troškove za dijete koje uvjek podmiruje otac, majka u vrtiću ima status "samohrane majke" i kao takva uživa čak i određeni popust i privilegije prilikom uplate vrtića (što je pohvalno, ali mene to ipak zaboli, jer se sugerira da je dijete napušteno od oca, ŠTO NIJE ISTINA!). To mogu biti vrlo neugodne manipulacije sa tim terminom, a vrtić kaže da ima pravne podloge za njen status.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fikus,

nema pravne podloge ni osnove u zakonu da se nekoga tretira kao ''samohranog roditelja'',jer vi i dalje uzdržavate svoje djete kao i vaša bivša bez obzira što ste pravomoćno razvedeni.

Drugi put kad vam kažu ti ''tumači'' zakona koji rade u vrtiću ovo što navodite, pitajte na temelju kojeg zakona i članka isto iznose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda mi fakat nije jasno na temelju čega je stekla takav status i ostvaruje popust od 100 kn prilikom svake mjesečne uplate vrtića? Kakve pravne reperkusije može imati takav njen status sa mojim odnosom prema mojem djetetu? Svakako da ne bih želio da je eventualnom svojom intervencijom u vrtiću opteretim za tih sto kuna mjesečno (vrtić u Samoboru plačamo svaki pola - iznos je 700 kn), ali ostaje pitanje u zraku i dilema, kaj uraditi? Isto tako postoji bojazan da sa tim statusom, tete u vrtiću imaju sasvim drugačiji pristup prema ocu, kada on preuzima dijete iz vrtića prema pravomočnoj sudskoj presudi. U kakvim sve institucijama se bivša deklarirala kao "samohrana majka"? Buuh

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam na kojoj je osnovi stekla popust od 100 kuna, ali vas osobno to ne mora niti zanimati i ne trebate ništa poduzimati

Nema nikakvih reprekusija i vi i dalje imate zajedničku skrb nad djetetom, zakon kaže da se ista ostvarije ravnopravno i sporazumno.

Nemaju što tete u vrtiću određivati kada i na koji način vi preuzimate djete.Tete nisu sud i to ne mogu biti.

Vi imate pravomoćnu sudsku odluku i nitko ne može biti iznad nje.

A što se tiče tog tremina ''samohrana majka ili otac'' on se nekritički upotrebljava ,iako ne postoji u Obiteljskom zakonu,a čak ga upotrebljavaju i neke osobe iz vrha izvršne vlasti što jasno ukazuje da nemaju pojma o čemu govore,ali sigurno imaju politički cilj kad isto čine.

 

Sutra nekome može pasti na pamet da uvede termin ''leteći otac ili majka'',pa to ne znači da imaju krila i da lete :-D:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija