Jump to content

Stalan boravak


UNA78

Preporučene objave

Ja sam iz BiH i udana sam za HR drzavljanina i imam 4 godine odobrenog privremenog boravka, i zanima me koje su daljnje procedure, jer mi privremeni boravak ističe u aprilu, da li cu sada predavati za stalni boravak i koje su sve daljnje procedure do dobijanja državljanstva, da li na stalnom boravku imaju isto policijske provjere, jer sam zadnji put mi nisu htjeli odobriti boravak sve dok me nisu u stanu nasli,bez obzira sto sam otisla u grad i sl., ( ne mozes biti u kući 24 sata i čekati ih)

Ljubazno molim nekoga ko ima već iskustva da mi objasni daljnju proceduru, a isto tako i za zdravstveno osiguranje koje plaćam već 4 godine, i da li ću se moći prijaviti preko muževe firme?

 

Unaprijed zahvalna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da biste podnijeli zahtjev za stalni boravak, morate imati 5 godina kontinuirano odobren privremeni boravak. Znači, u ožujku već morate podnijeti zahtjev za produženje privremenog boravka koji vam ističe u travnju. Tek kao stranac na stalnom boravku možete biti zdravstveno osigurani kao član obitelji supruga, prije ne.Ukoliko zaista živite na adresi na kojoj ste prijavljeni, ne brinite za policijske provjere.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikako nemojte zakasniti s podnošenjem zahtjeva za produženje privremenog boravka. Zahtjev morate podnijeti najkasnije 30 dana prije isteka važećeg privremenog boravka. Ako zakasnite, a nemate npr liječničku potvrdu da ste bili bolesni i sl. opravdanje kazna je od 500 do 3000 kuna. Ako nemate svu dokumentaciju samo popunite zahtjev i predajte, pa ćete ostatak nadopuniti.

 

Nakon 4 godine odobrenog privremenog boravka može se tražiti autonomni boravak.

 

Članak 61.Zakona o strancima (NN79/07)

 

Strancu kojemu je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji u neprekidnom trajanju od najmanje 4 godine odobrit će se autonomni boravak, ako ispunjava uvjete iz članka 52. stavka 1. točke 1. do 4. ovoga Zakona.

Privremeni boravak iz stavka 1. ovoga članka može se odobriti bračnom ili izvanbračnom drugu, djetetu koje je postalo punoljetno te roditelju i posvojitelju maloljetne djece.

Privremeni boravak iz stavka 2. ovoga članka može se odobriti i ako je osoba s kojom je stranac tražio spajanje obitelji umrla te u slučaju prestanka bračne zajednice koja je u Republici Hrvatskoj trajala najmanje 3 godine.

 

Članak 62.

 

Stranac iz članka 61. stavka 1. ovoga Zakona ostvaruje pravo na obrazovanje, usavršavanje, rad i samozapošljavanje sukladno odredbama ovoga Zakona.

 

Članak 11. Pravilnika o statusu i radu stranaca (nn 36/08)

 

Uz zahtjev za odobrenje autonomnog boravka, uz dokaze iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravilnika, stranac je dužan priložiti dokaze iz članka 10. stavka 1. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika.

Kod produženja autonomnog boravka stranac je dužan priložiti samo dokaze iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravilnika.

 

U zakonu i pravilniku je jako malo navedeno o tome. BIla sam na jednom seminaru gdje su rekli da je to zamišljeno kao nešto između privremenog i stalnog boravka, za one osobe koje ne znaju hrvatski, a u braku su sa drž. RH i neće položiti test poznavanja hrvatskog koji je uvjet za stalni boravak, pa da ih se ne maltretira svake godine s podnošenjem privremenih boravaka da imaju taj autonomni, no da s tim neće moći tražiti državljanstvo RH. Tako je to nama bilo prezentirano, a do sada ja nisam imala primjera da ga je netko tražio niti informaciju da ga je dobio.

 

Zahtjev za stalni boravak podnesite kada se napuni 5 godina boravka, no svejedno morate produžiti privremeni boravak sve dok ne dobijete rješenje o stalnom. Puno ljudi se zezne pa nepodnese i imaju prekid i sve iz početka.

 

Što se tiče provjera policijskih službenika ne zamarajte se previše. Sigurno da nećete sjediti 24 sata u kući, no ukoliko vam ostave poziv da se javite, i vi to učinite za dan ili dva nema problema. Isto tako ako vam susjedi kažu da su vas tražili javite se slijedeći dan da vide da ste tu. U pravilu se raspituje kod susjeda da li vas viđaju ili članove obitelji i ukoliko susjedi vas vide i znaju sigurno da će biti ok. Ako ste zaposleni u zahtjevu ćete navesti mjesto zaposlenja pa vas i tamo mogu potražiti. Problem je jedino ako ste odsutni duže vremena ili fiktivno prijavljujete adresu kod nekoga. Tada bi mogli imati problema, ali ako je sve ostalo ok, tada vaš odlazak na plac ili kod liječnika nije nikakav problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radi o privremenom boravku u svrhu spajanja obitelji, a ne o autonomnom boravku, budući je godspođa još uvijek u braku. Autonomni boravak je odobrenje privremenog boravka bez određene svrhe. On treba omogućiti strancu da nakon 4 g. boravka u svrhu spajanja obitelji u RH, ima mogućnost samostalnog boravka neovisno o članu obitelji temeljem kojeg je do sada imao odobren boravak.Zbog toga se i govori o ispunjavanju uvjeta iz čl. 52. st. 1. t. 1. do 4., znači stranac ne mora dokazati svrhu svog boravka, budući je niti nema.Inače stranac koji ima svrhu, ništa ne dobiva autonomnim boravkom. On upravo mora ispuniti sve uvjete za odobrenje privremenog boravka osim svrhe.Ta vrsta boravka će se odobriti strencu kojemu je prestala bračna ili vanbračna zajednica, kod djeteta koje je steklo punoljetnost i sl. i to jedino ima smisla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve će biti isto kao i sa privremenim. Porvjeravat će te kao da si podnijela prijedlog za promjenu ustava. Eto tako. Sjedi doma i čekaj ih, dolaze svaki mjesec. posle stalnog čije odobrenje ćeš čekati godinu dana i donijeti desetak "nadopuna" koje su čista šikana, možda se usudiš podnijeti za primitak u državljanstvo i onda se upoznati sa svim ljepotama upravnog sustava. Bit ćeš kontorlirana i od policijske postave i direktno iz policijske uprave. Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija