Jump to content

Kazna 1.000 kn za brzinu


scamar

Preporučene objave

Uhvatila me prometna policija u prekoračenju brzine. Vozio sam 77 km/sat na cesti koja nema znak ograničenja,ali obzirom da se radi o prolasku kroz naseljeno mjesto(tako su rekli)ograničenje je 50 km/sat. Cesta je državna(Ivanić grad-Bjelovar)mada naziv ceste nisu upisali u Obavezni prekršajni nalog. Vrijeme je bilo 22,50 sati. Znam da sam vozio brže i da je brzina 50% veća,ali gotovo svi(barem na tom dijelu te ceste)voze jednakom ili većom brzinom. Cesta je pregledna,dobro osvjetljena noću,postoji pješački nogostup. Nisam bio pijan. Auto mi je sigurnosno u besprijekornom stanju.

Mogu li tražiti ublaženje tako visoke novčane kazne? Mogu li se pozvati na mogućnost neispravnosti mjerača brzine ili da kao trenutno nezaposlen nemam sredstava za platiti takvu kaznu,a uz to imam i malu bebu? Jasno da ne bježim od odgovornosti,ali mislim da je ovakva kazna previsoka za prekršaj koji sam počinio.

Hvala vam na odgovoru(ima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tabla mjesta ne cini naselje

 

nego

 

"24) »naselje« je prostor na kojem se redovi ili skupine zgrada nalaze s jedne ili s obiju strana ceste, dajući mu izgled ulice i čije su granice označene prometnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta,"

 

 

da li je onda bilo naselje ili ne?

 

 

 

sto se kazne tice - ona je u skladu s zakonom

 

Članak 53.

 

(1) Na cesti u naselju (op. vidi gore def naselja) vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio

....

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 20 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiće naselja,radi se o mjestu Graberje Ivaničko koje možda i spada u naselje grada Ivanića. Naravno,tu nisu zgrade već kuće s obje strane ceste. Hoću reći da postoji nogostup na kojem se mogu kretati pješaci. Dio prometnice na kojoj su me izmjerili je dobro osvjetljen,ravan 500 m i odlično pregledan. Prometnicu poznajem kao vlastiti džep tako da znam gdje moram smanjiti brzinu zbog zavoja,pješačkih prijelaza,spajanja sporednih sa glavnom prometnicom. Znam svako oštećenje na toj cesti napamet.

Naravno,to me ne ispričava. I ne bježim od odgovornosti.

No,mogu li nekako smanjiti kaznu pozivajući se na neispravnost mjerača brzine ili na status nezaposlene osobe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam predao prigovor na kaznu.

Pročitao sam novi ZSCP i uvidio da preticanje nije kažnjivo ako se obavi na zakonski predviđen i siguran način te sam kao objašnjenje ponudio da sam imao tu brzinu pri povratku u traku nakon preticanja i da me tu vjerovatno ulovio mjerač brzine. Naveo sam i da je dio ceste gdje sam preticao pregledan i dug 1000 m. Nadam se da će mi to uvažiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija