Jump to content

Psihicko nasilje


Poduzetnica

Preporučene objave

Brat me psihicki maltretira vec godinama, ali to nisam shvacala jer smo odrasli u kompleksnim obiteljskim odnosima, ispunjenim psihickim nasiljem zbog oceve teske bolesti (PTS, AD, DS ...). Zbog svega toga vjerojatno i zivim na drugom kontinentu, iako sam i brata i oca redovito obilazila i financijski velikodusno pomagala. Sad pak s bratom prolazimo kroz traumaticnu ostavinsku raspravu no bratove lazi, muljanja, vrijedjanja, uskracivanje podataka i ucjene narusavaju mi zdravlje, ne spavam, ukocila su mi se ramena i vrat i pati mi posao, placam psihoanaliticare i kineziterapeute, dok on skija, namace se u toplicama i mnozi djecu jer je drzavni sluzbenik u skoli i pri tome uglavnom na bolovanju (jednako mulja i na poslu) pa ima vremena za sva ta veselja.

Kome i kakvu prijavu mogu podnijeti zbog psihickog maltretmana kojem sam izlozena i patnji koje zbog njegovih postupaka prozivljavam? Mogu li traziti da ga se dovede u situaciju da prizna istinu, isprica mi se za sve lazi i omoguci mi uvid u podatke s ocevih racuna kojih je u posjedu? Imam sve dokaze u vidu njegovih mailova, no ne znam da li ih bez njegove suglasnosti smijem priloziti?

Zahvaljujem na pomoci. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mailovi mogu biti dokaz.

 

Glede nekih objeda koje ste iznijeli na račun svog brata (tipa "množi djecu") savjetujem Vam da iste ne ponavaljate na sudu jer bi sebe mogli dovesti u lošu situaciju.

 

Za uvrede se može pokrenuti kazneni postupak protiv njega privatnom tužbom. Dakle odvjetniku pa da nek je on podnese (njmanje 1000 kn troška, a vrlo vjerojatno i više).

 

Za podatke o računima, to možete samo zatražiti preko suda i to tijekom postupka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala.

Djecu sam spomenula samo zato, jer me on diskriminira i po tom pitanju obzirom da ih nemam svoje vlastite, pa i to koristi kao argument za omalovazavanje mojih doprinosa, a velicanje (i opravdanje) svojih potreba. Sto nema nikakve veze s financijskom temom koju pokusavamo rijesiti, naravno, al u pomanjkanju drugih argumenata koristi svaki koji mu je na raspolaganju u namjeri da me povrijedi i domogne se mojih novaca na ruzan tj. neposten i psihicki zlostavljacki nacin. Da mi nije brat, vjerojatno bih to lakse prozivljavala, a ovako se stalno pitam kako je moguce da se ciniti dobro i pomagati tako losim vraca?!?

Znaci, nista bez sudskog postupka? Mislila sam da ga mogu prvo Centru za socijalnu skrb prijaviti tj traziti da socijalni radnik s njim razgovara...

U svakom slucaju hvala na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poduzetnica je napisao:

Znaci, nista bez sudskog postupka? Mislila sam da ga mogu prvo Centru za socijalnu skrb prijaviti tj traziti da socijalni radnik s njim razgovara...

U svakom slucaju hvala na savjetima.

 

Možete prijaviti, ali CZSS nema nikakve veze sa vašim sporom oko ostavine.Vi i brat naslijeđujete svatko polovinu, ako nije bilo oporuke.

Pokrenite postupak, i pobrinite se da se u ostavini nađe sva imovina, sredstva na računima, i sl. ,jer pretpostavljam da će to brat 'skrivati'.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da skriva i to vrlo uspjesno. Bio je ocu skrbnik, a CZSS je zatvorio predmet skrbnistva bez zadnjeg sestomjesecnog izvjestaja. "Posudjivao" je oceve novce, a nigdje traga da li ih je vratio, jer su izvatci iz banke (samo jedne banke) prilozeni na ostavinskoj raspravi sa datumom 5 mjeseci nakon oceve smrti. To cu traziti da JB zatrazi informaciju od svih banaka, no sto ako je on racune prije ili poslije smrti oca zatvorio i banka sad kaze da nema vise nikakvog racuna ni dionica na ocevo ime?

Ministarstvu sam poslala zahtjev za inspekcijom skrbnickog predmeta tj da se tocno ustanovi stanje na dan smrti te da se prilozi zadnji izvjestaj - bez kojeg je predmet samo tako i na brzinu arhiviran pa sad omogucava manipulacije na ostavini! Sad jos otkrivam dugove i neplacene troskove cak ni ocevim novcima kojima je raspolagao i koji su svi bili dospjeli dok je otac bio ziv tj pod "skrbnistvom", prestrasno. U CZSS nitko izvjestaje ni ne trazi, a kamoli da ih cita... Brigo moja predji na drugoga, no?

No najgore mi je to sto jos svako moje pitanje proglasava mobbingom, a sve moje postupke u istjerivanju istine na vidjelo i ispravljanju losega karakterizira "iscasenim" ponasanjem. Pa ispada da sam problem ja, a ne on, s tim da su sve njegove kritike bazirane iskljucivo na njegovim predrasudama, a ne na cinjenicama.

I toga mi je vise stvarno dosta, jer stalno samo sve na moju stetu. Pa sam mislila da bi ga socijalni radnik iz njegovog kvarta mozda mogao malo podsjetiti na norme civiliziranog tj postenog ponasanja nakon sto im opisem sto mi sve radi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poduzetnice, ništa novo "u zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu". Tako je to sestrama, nažalost, jer one se ne smatraju djecom, ma koliko Ustav i pozitivni zakoni govore suprotno. Budite uporni, strpljivi i ne puštajte se dalje zlostavljati. Što se tiče ostavinske rasprave imate pravo sve tražiti (mislim podatke o računima i kompletno evidenciju kada i koji račun je zatvoren ili korišten). Sve što je bilo aktivno nakon očeve smrti protuzakonito je, a i za očeva života izvan ovlasti skrbništva također je protuzakonito. Dobro se raspitajte o ovlastima u skladu sa zakonima, a koje je mogao imati vaš brat kao očev skrbnik. Ovo napominjem iz razloga da se unaprijed pripremite, jer ipak je to specifična situacija - skrbništvo nad ocem, a kako ne biste i sami zapali u neke možebitne zablude. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na potpori, jako dobro dodje u trenutku kad imas osjecaj da sto god taknes, "zasmrdi", a kamo god da se okrenes, naletis na visoki zid nesuradnje, otklanjanja odgovornosti ili sutnje.

U ovom konkretnom slucaju skrbnistva, problem je i u losem tumacenju Zakona tj uloge skrbnika. Centar i brat su se bez problema slozili da je glavna uloga skrbnika "posjecivanje sticenika" (uglavnom u bolnici), a sasvim su zanemarili njegove imovinsko-pravne interese. Moje inzistiranje da je za "posjecivanje" dovoljno biti sin, kcer, susjed ili prijatelj i da zato ne treba biti skrbnik, proglasili su prakticki dokazom moje "materijalne zainteresiranosti". I tako su se krenuli gomilati problemi koje sad tek treba rijesiti.

No dobro, covjek moze odustati ili ustrajati, a ja si uvijek mislim da mijenjajuci ono sto u sustavu ne funkcionira dobro, ako vec i ne meni, moze donijeti boljitak nekome iza mene, pa mi je vec i to dovoljan motiv da se ne predam i da upornim radom i zalaganjem nadjem izlaz (i) iz ove komplicirane i stresne situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija