Jump to content

Kako otkriti radi li se o zajedničkim prostorijama?


shegac

Preporučene objave

Radi se o obiteljskoj kući sagrađenoj 1930.g. koju je čovjek sagradio za sebe i djecu, a vremenom su djeca to prodala malo po malo (stan po stan) dok na kraju nisu prodala sve.

Na kući nije nikada napravljeno etažiranje pa mi je logično da nije određeno što je zajedničko a što ne. Moj stan je u potkrovlju i u njemu postoje i dvije tavanske prostorije. Zbog jedne sam na sudu (jedan od suvlasnika polaže pravo posjeda), a drugu nitko ne dira (ja je koristim preko 20 godina, i to samo ja).

Jedini dokument do kojeg mogu doći je nekakav popis prostorija kojeg je radila neka državna služba, a na osnovu nje se određivala komunalna naknada. postoji li nekakav zakonom propisan dokument u kojem bi trebalo pisati od čega se kuća sastoji, odnosno, što je "ničiji teren" (zajedničke prostorije?

 

Unaprijed hvala,

 

Shegac

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vrlo ružna situacija! iz svega navedenoga proizlazi da ste u pogledu ove kuće zapravo zajedničari, čak ni suvlasnici niste pošto vam nisu određeni udjeli. bilo bi zanimljivo vidjeti kako su provođeni zemljišnoknjižni upisi na ovoj zgradi, obzirom da pojedini dijelovi zgrade, ukoliko na njima nije uspostavljeno vlasništvo pesebnih dijelava (etažno vlasništvo) ni nemogu biti predmetom pravnog prometa nekretnina. zapravo, teško će biti utvrditi vlasničke udjele na toj nekretnini, a to je nužniu početak za eventualnu uspostavu vlasništva posebnog dijela na temelju odgovarajućeg suvlasničkog dijela. naime, mislim da bi pravni put bio sljedeći:

1. utvrditi osobe zajedničara koji sudjeluju u zajedničkom vlasništvu

2. razvrgnuti zajedničko vlasništvo utvrđivanjem veličine pojedinih vlasničkih dijelova zajedničara (suvlasničke dijelove)

3. na temelju tako određenih suvlasničkih dijelova, a uz prethodno utvrđivanje korisnih dijelova pojedinih stanova i sveukupnih prostorija zgrade od strane suda, uspostaviti vlasništvo pojednih posebnih dijelova zgrade

 

najosjetljiviji dio u cijelom tom postupku biti će onaj pod točkom 2., tj. utvrđivanje veličina pojedinih (su)vlasničkih djelova. pretpostavljam da prilikom kupovine stanova, vi niste kupovali npr. po 1/5 dijela nekretnine, već ste kupili samo na neki način opisan stan. međutim sukladno pozitivnim propisima RH pojedini dijelovi zgrade ukoliko nisu u sklopu etažnog vlasništva, ne mogu biti predmetom pravnog prometa (praktički ne zna se što ste to kupili: niste kupili posebni dio a niste kupili ni idealni dio; kupili ste samo neodređeni dio nekretnine)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija