Jump to content

Upis vlasništva u zemljišne knjige - 6 vlasnika


9A5YY

Preporučene objave

Kupio bih zemljište u Zagorju. Sastoji se od dvije čestice.

U izvadku iz zemljišne knjige za zk. uložak u kojem se nalaze ovo dvije čestice upisano je 6 vlasnika. Jedna od njih je gospođa od koje želim kupiti zemljiše i njezin udio je 5/28. 5/28 je nasljedila od svog oca. Ostalih 5 upisanih vlasnika su njezini stričevi i tete te nasljednici stričeva i teta. Većina od njih su mrtvi. Vjerojatno postoje potomci. Gospođa ima dokumente kojim može dokazati da je njezin otac kupio zemlju, koja je navedana u zemljišno knjižnom ulošku, od svoje braće i sestara koji su mrtvi. Tek kada gospođa nakon nekog postupka prepiše sve čestice u zk. ulošku na sebe tj. da bude vlasnik 1/1 ja bih mogao s njom sklopiti kupoprodajni ugovor. Kakav postupak bi trebala pokrenuti gospođa kod Općinskog suda u Zaboku ili kod najbližeg javnog bilježnika da prepiše čitav zk. uložak na sebe budući tvrdi da je njezin otac otkupio svu zemlju od svoje braće? Gospođa je spremna okupiti sve nasljednike te dokumetima dokazati da je vlasnik zk. uloška 1/1. Je li ovo kompliciran postupak? Je li uopće moguće procijeniti koliko bi postupak koštao? Može li se obaviti postupak kod Suda u Zaboku ili kod javnog bilježnika bez advokata? Unaprijed hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi upisa u z.k. vlasnika čestice s nesređenim z.k. podacima može se pokrenuti pojedinačni ispravni postupak (vanparnični postupak) ili podići tužba protiv formalnih vlasnika (parnični postupak).

 

U oba slučaja pozivaju se svi dostupni formalni vlasnici upisani u z.k., odnosno njihovi nasljedici da daju izjave.

Ako su neki nepoznati, daje se oglas u Službeni list nakon kojeg teće rok (obično 30 dana, do 6 mjeseci) da se jave.

 

Ako se pokrene ispravni postupak, a neka stranka se usprotivi zahtjevu, ide se u parnični postupak.

 

Orijentaciono trošak za ispravni postupak, s izlaskom suda na lice mjesta, uz pristojbe itd. iznosi oko 2500-3000 kuna, bez troškova odvjetnika i neizravnih troškova (npr. putovanja na ročišta). U vanparničnom postupku predlagatelj snosi sve troškove.

 

Preporučujem vam da to pokrenete što prije jer u Zagorju, koje je kraj s izrazito zapuštenim i neažurnim zemljišnim knjigama, sudovi dobivaju sve veći broj ovakvih zahtjeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

9A5YY je napisao:

Je li ovo kompliciran postupak? Je li uopće moguće procijeniti koliko bi postupak koštao? Može li se obaviti postupak kod Suda u Zaboku ili kod javnog bilježnika bez advokata? Unaprijed hvala na pomoći.

 

U ovakvom slučaju ja sklopim predugovor sa prodavateljem, sa njegovom obavezom da riješi imovinske odnose.

Ne vidim zašto bi se sami upuštali u neizvjestan postupak .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno. Ja to neću rješavati, ali bih želio da prodavatelj riješi problem vlasništva i prepiše zk. uložak na sebe. Zato bih se želio što više informirati da mu kažem što treba jer vidim da baš ne razumije što je potrebno učiniti. Ako bi se gospođa (prodavatelj) odlučila za tužbu protiv formalnih vlasnika na sudu koje bi dokumete trebalo prikupiti od nasljednika od ovih 5 vlasnika osim adresa tih nasljednika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Odustao sam od čestica za koje sam postavio pitanje u ožujku ove godine jer vlasnici nisu imali volje rješiti vlasništvo. Našao sam novu česticu u Zagorju koja ima tri vlasnika: dvije sestre (svaka ima 1/3) i pokojni brat 1/3 koji nema nasljednike. Priča je slična, ali ipak jednostavnija i vlasnice (dvije sestre) imaju volje rješiti vlasništvo. Željele bi prodati česticu, ali bi se prije toga morale upisati kao vlasnice svaka po 1/2. Vlasnice bi trebale prema vašem savjetu, radi upisa u z.k. vlasnika čestice s nesređenim z.k. podacima, pokrenuti pojedinačni ispravni postupak (vanparnični postupak) ili podići tužba protiv formalnih vlasnika (parnični postupak). Koje dokumente bi vlasnice trebale priložiti na sudu osim što bi trebale dati izjavu? Trebaju li priložiti izvode iz matične knjige rođenih, bratov izvod iz matične knjige umrlih i koje još druge dokumente? Što bi ovdje bila ključna stvar da se vlasnice uspiju upisati kao vlasnice svaka po 1/2 da ja mogu nakon toga s njima sklopiti kupoprodajni ugovor? Unaprijed hvala za pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je brat umro bez potomaka i supruge, a i roditelji nisu živi, sestre su nasljednice.

 

Umjesto ispravljanja u zemljišnim knjigama treba pokrenuti ostavinsku raspravu, pa će sestre kao nasljednice biti upisane u z.k. temeljem rješenja o nasljeđivanju.

 

Ako je ostavinska rasprava provedena, ali predmetna nekretnina nije u njoj dodijeljena, treba pokrenuti postupak za raspoređivanje naknadno pronađene imovine.

 

Oba ova postupka jednostavnija su, brža i jeftinija od ispravnog postupka ili tužbe radi utvrđenja, a i odvjetnik nije nužan ako nema sporova između nasljednika..

 

Što se tiče ispravnog postupka, potrebno je podnijeti dokumente o vanknjižnom vlasništvu (najčešće posjedovni list - jer je u katastru obično navedeno stvarno stanje posjeda, i/ili kupoprodajni ugovor i/ili neki drugi dokument), i/ili predložiti svjedoke koji će potvrditi valjanost stjecanja vlasništva (npr. usmenim kupoprodajnim ugovorom ili darovanjem). Ako su svi formalni suvlasnici koje treba brisati iz vlasništva poznati i izjasne se u korist zahtjeva predlagatelja, zapravo ni dokumenti nisu bitni. Kod toga postupka, za razliku od ostavinskog, srodstvo nije bitno, ali može pomoći, pa ako se podnesu i izvatci iz matičnih knjiga, neće škoditi.

 

Ali bit će bolje ako možete provesti ostavinski postupak. Pri tome bi sestre trebale tražiti raspodjeljivanje i sve druge imovine koja je na bratu, ako postoji, pa bi si ujedno riješile i status te ostale imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim komentar.

Osim mene postoji drugi kupac koji je 2006. od istih prodavatelja (dvije sestre) kupio druge dvije čestice koje imaju istu vlasničku situaciju. Dakle, u vlasničkom listu su vlasnici u jednakim dijelovima dvije sestre i pokojni brat na isti način kao moja četica koju želim kupiti. Prodavatelji su mi pokazali što je on napravio i kako je od njih kupio te dvije čestice. Naime, on je 2006. sklopio kupoprodajni ugovor samo sa sestrama i isplatio sestre.

Platio je porez. Nakon toga se upisao kao vlasnik u katastru. Ove godine je želio uvesti struju, međutim nije se upisao u zemljišnoj knjizi jer se nije mogao upisati kao jedini vlasnik na temelju kupoprodajnog ugovora iz 2006. Zbog toga je podnio tužbu na Sudu u Zaboku u kojem su tuženici dvije sestre i pokojni brat. Razgovarao sam s njim te mi je rekao da očekuje uskoro pozitivnu presudu i da je ovaj postupak učinio sam bez advokata. Kako biste prokomenetirali njegove postupke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija