Jump to content

Naplata participacije u privatnoj zdravstvenoj ambulanti???


anonimno

Preporučene objave

Lijepo molim odgovor na pitanje: može li se naplatiti participacija u privatnoj zdravstvenoj ambulanti koja nema ugovor sa HZZO (npr. neka od klinika za plastičnu kirurgiju). Naime meni plastični kirurg iz jedne od klinika nudi operacijski zahvat (koji plaćam kešom), a da za patohistološki pregled preparata koji on šalje na neku od patologija u neku od bolnica donesem tzv. crvenu uputnicu od svog liječnika opće prakse. To sve nije sporno do dijela kad ja pitam u dobroj namjeri da nisam oslobođena participacije, te da tu istu uputnicu neće niti bolnica moći naplatiti jer, gdje ću platiti participaciju za taj pregled? Na to će čovijek kao iz topa: kod nas? Sad pitam kako, zašto mi i zahvat ne napravite onda na uputnicu???? Molim odgovor s pravnog aspekta, meni se čini da mi on ne smije naplatiti participaciju HZZO-a. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu osigurana osoba ostvaruje u najbližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta koji mogu pružiti traženu zdravstvenu uslugu na osnovi uputnice koju izdaje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite.

Uputnica ima obilježje narudžbe za izvršenje traženog dijagnostičkog, odnosno terapijskog postupka.

Ovo je propisano općim aktom Zavoda, te se ne primjenjuje na privatnike koji nemaju ugovor sa HZZO-e.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ali.....privatnik može izvršiti specijalistički pregled i naplatiti ga, no ukoliko mu je potrebna usluga iz ugovorne zdravstvene ustanove onda će predložiti (inicirati) da izabrani doktor napiše uputnicu za specijalistički pregled (administrativna pristojba 10 kn) te se prilikom pružanja dotične usluge na istu plaća participacija ukoliko osoba nije oslobođena od plaćanja iste što na uputnici naznačuje izabrani doktor a osiguranik se u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi legitimira ispravom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija