Jump to content

Ostvarivanje HRVI i sudska praksa


OsamaBinMladen

Preporučene objave

Pozz. Novi sam ovdje na forumu i imam jedno pitanje koje vjerujem zanima još mnoge branitelje. Hrvatski branitelj sam u vojnoj invalidskoj mirovini. U ratu sam bio od 6 mj.1991 pa sve do kraja i nakon toga ostao raditi u MUP-u sve do 2001 god. Tijekom rata pripadnik Specijalne policije. Početkom 2007 god. na nagovor kolega i supruge zatražio sam liječničku pomoć te mi je u vrlo kratkom roku dijagnosticiran PTSP. U međuvremenu sam u nekoliko navrata ležao u KBC Dubrava na odjelu psihijatrije. I da ne duljim u daljnjem postupku sam ostvario pravo i otišao u invalidsku mirovinu (opća nesposobnost za rad) sa zvanjem Policajac specijalac bez dodatnih počasnih činova budući da nemam status HRVI. E sada, mene zanima postoji li ovdje netko tko je u istoj ili sličnoj situaciji kao i ja a da je išao na ostvarenje statusa HRVI sudskim putem, odnosno tužbom na upravni sud i kakvi su bili rezultati. Pitam to zato što namjeravam ako nikako drugačije onda tim putem pokušati ostvariti status HRVI. Napominjem da to ne radim zbog novca nego zato što se osjećam zakinutim za svoja prava a proveo sam u ratu maksimalan period (1991-1996) kao i drugi branitelji koji su ostvarili svoja prava i imaju status HRVI, počasne činove i sl. Svaka informacija i prijedlog su dobrodošli. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da bi trebao pokrenuti postupak, no on će biti dug i naporan ali ne odustaj.Prikupi svu potrebitu dokumentaciju i odnesi na prvostupanjsku komisiju u Sektor za branitelje,ovisno o mjestu prebivališta. Oni će ti vjerojatno i priznati jer uglavnom daju ocjenu zdravstvenog stanja, ali će te drugostupanjska komisija odbiti. Na tu odbijenicu napiši tužbu Upravnom sudu i čekaj. Izgubiti nemaš šta, a to si zaslužio samim tim što si tako dugo proveo u vojsci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na podršci i na savjetu, no u postu sam zaboravio napomenuti da zahtjev za ostvarivanje statusa HRVI nisam podneo u tzv. propisanom roku budući da sam se liječiti počeo krajem 2007 god. tako da pretpostavljam da ne mogu pristupiti prvostupanjskoj komisiji jer odbijenicu sam dobio već u samom startu u uredu za branitelje (mislim da se tako zove).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, znam da je rok prošao ali...S obzirom na vrstu bolesti i na "ime" bolnice u kojoj se liječiš ima šanse. Ured za branitelje mora zaprimiti papire i (ili) dati napismeno da je rok prošao. U svakom slučaju pokreni Upravni spor, samo tužba mora biti vrlo mudro napisana. Poznato je da u svakom zakonu ima rupa i treba je naći, a PTSP je kao bolest specifična, samo je treba u tužbi na pravi naćin opisati. Na kraju krajeva ne pišem ovo napamet jer i kad je zakon donesen, tj. kad je određen rok naglašeno je "da se u opravdanim slučajevima" HRVI može priznati i poslije. Zašto ne pokušati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija