Jump to content

Civilno razvrgnuće suvlasništva nad nekretninom - upomoć, hitno!


Jenna

Preporučene objave

Moja je prijateljica samohrana majka maloljetnog djeteta, nezaposlena i u velikom problemu. Uzdržavala je roditelje za njihova života, čak podigla i hipotekarni kredit za adaptaciju stana u kojemu su zajedno živjeli, a po njihovoj smrti naslijedila je 3/4 iste nekretnine, dok je onu 1/4 naslijedio brat. Taj isti brat posjeduje već 2 nekretnine, nije baš siromah, a sada traži civilno razvrgnuće suvlasništva, ili iznos od 25 tisuća eura (koje moja prijateljica nema, niti je kreditno sposobna da bi ga isplatila, a da ne govorim kako ta njegova 1/4 nema toliku vrijednost). Ukoliko nekretnina ode "na bubanj", ona i maloljetno dijete ostaju bez krova nad glavom i u dugu za hipotekarni kredit koji otplaćuju. Kako se to može spriječiti? Naime, za života roditelja taj brat nikada nije pitao za njih, nije sudjelovao u zajedničkim troškovima, niti u njihovom uzdržavanju, niti u troškovima ukopa, a bilo bi logično da je sa 1/4 nekretnine naslijedio i 1/4 troškova, također i svoj udio u hipotekarnom kreditu koji je ipak korišten za adaptaciju iste nekretnine kako bi ona uopće bila funkcionalna za stanovanje. Ništa od toga ne namiruje, samo potražuje i spreman je na ulicu izbaciti vlastitu sestru i maloljetno dijete. Postoji li neki izvanredan način ponovnog otvaranja pitanja prava na ostavinu, budući je rješenje ostavinske rasprave pravomoćno već skoro godinu dana? Morao bi postojati neki zakon koji štiti samohranu majku i maloljetno dijete! Ljudi, pomagajte, dajte neko opako zakonsko uporište, jer je ročište za koji dan i žena nema pojma šta da kaže, šta da radi, a da sačuva jedini krov nad glavom koji ima! :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zbog čega prijateljica nije sa svojim roditeljima sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju.

tada brat nebi dobio nužni dio stana tj.1/4.

neka na raspravi traži isplatu dijela kredita utrošenog za obnovu stana,uz predočenje ugovora o kreditu ako isti posjeduje.

neka traži i namirenje dijela troškova za uzdržavanje i sahranu roditelja.koliko će joj to biti uvaženo pitanje je jer ipak je ona darovnim ugovorom (čini mi se)dobila stan a brat je postavio zahtjev za nužnim dijelom.

mislim da če imati mogučnost otkupa (neka traži)i bratovog dijela stana ali po cijeni koju procijeni sud.

znači još jedan kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Prijateljica jest sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju, bilo je potrebno kod realizacije hipotekarnog kredita, međutim, u rješenju ostavinske rasprave taj ugovor se nigdje ne spominje. Treba napomenuti da taj brat nije sudjelovao u raspravi u terminu sa ostalim nasljednicima, nego je kod javnog bilježnika zatražio poseban termin samo za sebe, nakon kojega je donijeto rješenje o nasljeđivanju, na koji se prijateljica nije žalila, jer je smatrala da bez obzira na ugovor o doživotnom uzdržavanju on ima pravo na svoj nužni dio. U takvim trenucima kada je još svježe proživljavala gubitak roditelja, nije znala kome se obratiti i ima li se osnove obratiti za pravnu pomoć. Zatražila bi reviziju ostavinske rasprave, ali ne zna po kojoj zakonskoj osnovi to može napraviti, koji je to zakon na koji se može pozvati, a da joj tužba ne bude odbačena zbog pravomoćnosti rješenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija