Jump to content

ostavinska rasprava


edin

Preporučene objave

Molim ako mi neko moze pomoci bila bi jako zahvalna.

Odrzana je ostavinska rasprava u veljaci ove godine kod javnog biljeznika. Majka je odnjela Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju koji je moj otac sastavio ali ga nikad nije ovjerio kod suda. Znaci nije priznat.

Ako nema ugovora ili oporuke od strane ostavitelja kako javni biljeznik rjesava slucaj? To me zanima.

Na raspravu smo pozvani ja, moja majka i kcerka moje pokojne sestre, koja je preminula prije oca. Majka nije bila vjencana sa ocem koja su njena prava?

Ja sam poslala izjavu da se odricem svog dijela u korist majke, ali se kci moje pokojne sestre nije oglasila. Sta u tom slucaju?

Dali je kci moje pokojne sestre zakonski nasljednik kao ja i majka i napominjem da je otac za zivota ostavio neke nekretnine mojoj pokojnoj sestri dali se to uracunava u nasljedni dio? unapred zahvalna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po zakonu nasljeđuje majka, vi i dijete vaše sestre.

Vaša majka, ako je s ocem bila u zajednici do smrti, ima status izvanbračne supruge, te ima potpuno jednaka prava kao i da su bili vjenčani. Vaša majka s te osnove ima pravo i tražiti bračnu stečevinu.

Vaša nećaka, ako nije poslala drugačiju nasljedničku izjavu, dobiti će dio koji joj pripada po zakonu.

Darovi koju je dobila vaša pokojna sestra mogu se uračunati vašoj nećaci u nasljedni dio, ali ste takav zahtjev trebali postaviti na ostavinskoj raspravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

notarica je napisao:

Darovi koju je dobila vaša pokojna sestra mogu se uračunati vašoj nećaci u nasljedni dio, ali ste takav zahtjev trebali postaviti na ostavinskoj raspravi.

Oprostite na mijesanju, ali i mene zanima (ucim, ucim): Sto tocno znaci to da se darovi mogu uracunati u nasljedni dio? Kako se racuna?

Unaprijed zahvaljujem na pojasnjenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

*

edin

 

#1 nasljedstvo

Novak

Registriran: 28.3.2009

Mjesto:

Broj objava: 3

 

Javljam vam se ponovo u nadi dacete mi odgovoriti na moja pitanja. Ostavinska rasprava je odrzana, moja majka nije se vjencala sa mojim ocem ali je zivjela naravno sa njim sve do kraja mjegove smrtai(43 godine). Otac je iza sebe ostavio ugovor o dozivotnom uzdrzavanju koji nije potvrdjen od strane suda. Dva svjedoka su se potpisala i moj otac. Jedan od tih svjedoka je pisao taj ugovor dok je moj otac diktirao. Po tom ugovoru sve ostavlja meni. Sestra mi je umrla ali ona ima cerku tako da ona nasljedjuje omjesto moje sestre. Ona je uredno bila pozvana na raspravu ali se nije izjasnila samo je obavjestila javnog biljeznika da ona nemoze doci na raspravu posto je u susjednoj drzavi.

Javni biljeznik je rekla na raspravi moj mami da se taj ugovor od moga oca neprizna posto nije ovjeren i nije on pisao svojom rukom.

Samo da naglasim da sam se ja pismenim putem odrekla svoga djela u korist moje majke.

E sad javni bilj. ponovo salje poziv cerki moje sestre kako bi se ova izjasnila i rekla je ako ona bude trazila svoj nasljedni dio da ce ih onda poslati na sud. Moja majka nebi isla na sud jer se plasi da je sud jako skup a mirovina je mala. Ako odluci ici na sud dali postoje mogucnosti da taj Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju bude prihvacen od strane suda? Mi smo pokusali stupiti u kontakt sa cerkom moje sestre kako bi se dogovorili oko svega na obostrano zadovoljstvo ali ona se nejavlja. Inace nije u najboljim odnosima sa nama.

Moja ce majka biti ponovo pozvana na raspravu kad javni bilj. dobije odgovor od moje sestricne. Koja su prava moje majke u tom slucaju, ako moja sestricna bude trazila nasljedstvo? Dali znate nesto o troskovima suda ako se ide na sud?

Ovo je dosta dugo pismo ja se ispricavam. Molim Vas da mi neko odgovori, unapred zahvalna.

 

Opaska moderatora: Molim vas da ne otvarate nove postove s istom temom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija