Jump to content

invalidnost,mirovina??


eex

Preporučene objave

veliki pozdrav svima!

od 1993 sam u sastavu hv-a do 95-te od kada sam u sastvu mup-a.

posljednjih godina imam posebnih problema sa oboljenjem kralježnice te nemogu normalno funkcionirati,odnosno savjetovana mi je operacija,obzirom se drugim metodama ne mogu ublažiti smetnje i bolovi.

ono što me interesira je mogućnost oduzimanja pol ovlaštenja te micanja na lakše radno mijesto na koje nebih pristao ni pod kojim uvjetima,jer su mi poznati slučajevi "micanja ljudi" iz službe,a koji su i dalje ostali pod čizmom istog "gazde".

mupovci znaju cijelu problematiku!

dakle,tko oduzima ovlaštenja pol.službenika i tko ih raspoređuje na takova radna mjesta.

 

imteresira me dakle mogućnost umirovljenja u ovakvim slučajevima,odnosno ostvarivanje mirovine bilo po općoj ili profesionalnoj osnovi.

kakva su saznanja vaša o pomenutom,odnosno kojim putem krenuti i kakva je inače procedura puta ka ostvarenju mirovine u koliko ju je uopće moguće ostvariti zbog ovih oboljenja.

posebno me interesira kojim putem ići i kako kreće uopće "borba"za umirovljenje"jer mi je krajnji cilj umirovljenje u koliko je moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon 6 mjeseci bolovanja, posavjetuj se sa svojim liječnikom opće prakse da li da ti radi obradu za mirovinu. Liječnik to šalje pol. upravi a onda ideš na liječničku komisiju MUP-a u Šarengradsku kada te pozovu. Oni odlučuju da li će ti uzeti ovlaštenje i ostaviti te u sustavu na neovlaštenom radnom mjestu ili te ukloniti iz sustava, što znači da te šalju u mirovinu. Ako te ostavljaju u sustavu kao neovlaštenog, na drugo radno mjesto te raspoređuje načelnik pol.uprave. Što se tiče mirovine, možeš ići po ZOPHB-u(vojna) ili po općim propisima(prijevremena invalidska). Za prvu moraš imati liječničku dokumentaciju iz koje se vidi da su oboljenja nastala u svezi rata, ako nisu u svezi rata, slijedi ti ova druga, s kojom se sigurno ne bi usrećio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja iskreno neznam nikoga kome je lijećničko povjerenstvo mup-a u šarengradskoj oduzelo ovlaštenje,a da je nakon toga raspoređen na lakše radno mijesto...njemu jedino mogu ostaviti ovlaštenja pošto se neradi o psihičkom oboljenju i rasporediti ga na lakše radno mijesto,znači dežurana,skladištar i slično..po meni posavjetuj se sa doktorima,pa ako operacija pomogne ostani raditi u mup-u,jer nije više bajno otiči u mirovinu,pogotovo vojnu..sve teže i teže se daje povoljniji omjer u svezi rata,a ni nečete te umiroviti u vojnu invalidsku mirovinu pošto se radi o oboljenju koje nije u izravnoj vezi sa sudjelovanjem u ratu....a mirovinu možeš ostvariti vjerovatno profesionalnu i to pod uvjetom da ti liječničko mupovo povjerenstvo prizna bolest kralježnice kao posljedicu obavljanja službe,te da si nesposoban za službu..nakon toga tvoj predmet ide u mirovinsko kod vještaka a šalje ga tvoj doktor opče prakse...i sada je na vještaku šta če sa tobom..dali če te u civilnu invalidsku mirovinu ili vojnu..a za vojnu mirovinu bi trebao imati uz kičmu i nalaze da se liječiš od ptsp-a,dobar ratni put..tada bi se mogao nadati nečemu..ovako samo na kičmu ito da je civilna mirovina,neračunaj na više od 2500 kuna mirovine....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da,okvirno sada znam postupak,ali po forumu vidim da ljudi različito pristupaju rješavanju problema.

ja evo poznam par kolega koji su nekakva piskarala u postaji,domari,mehaničari.

kolega koji je dva puta operirao leđa i teški je invalid radi kao oso bojeći se prikazati papirologiju i liječiti se,a prekidao je bolovanja prije roka,upravo iz razloga da ga netko ne pozove na procjenu i izgubi 60% prihoda.

inače smatram da je policajac kao takav minimalno zaštićen i sigurnost mu nije zajamčena.

ja sam relativno mlad u odnosu na kolege koji tuku i 19 godinu službe pa mi se čini kao malo prejeftino na ova pomenuta oboljenja kalemiti i psihičko oboljenje,koje istina nije niti zanemarivo obzirom sam recimo krenuo sa 17 godina u hv pa dalje u mup,i svjesni smo pojedinaca koji nemaju "bogat"ratni put a zbilja imaju oboljenja.

mišljenja sam da je u svim ovim čudnim vremenima teško ostati normalan i staložen a raditi stresam i ponekad opasan posao.

kad pogledamo iskustva policije iz stranih zemalja gdije recimo nakon svake uporabe a pogotovo VO,imaju potrebu i osiguranog psihijatra i psihologa za rehabilitaciju,dok smo mi ovdje ostavljeni sami sebi da kući rješavamo svoje psihičko stanje nakon svakog postupanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija