Jump to content

nasljedna prava invalida


ive0007

Preporučene objave

Moj sin je 100 % invalid od rođenja - cerebralna paraliza. otac mu je umro prije par godina i u trenutku smrti nije imao nikakvu imovinu na sebi već smo živjeli u zajedničkom domaćinstvu sa njegovim rodteljima.

Ugovorom o darovanju otac od mog supruga je svu imovinu ostavio svom drugom sinu(bratu moga muža).

Da li je takav ugovor ništavan jer je izbacio iz ugovora mog invalidnog sina i mene.

Kako ću ostvariti svoja prava i zaštititi svoje invalidno djete ?

Razočarana majka ! :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ostavini iza djeda, vaš sin može tražiti da se taj darovni ugovor stricu "pobije" u dijelu koji je potreban da se namiri nužni dio vašeg sina.

Ili vaš sin može tražiti da se taj dar utračuna stricu u njegov nasljedni dio, što može dovesti do toga će vaš sin iz ostavine dobiti najprije dio koji odgovara vrijednosti dara strica, a ako će biti još nešto, tada se dijele na jednake dijelove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru,

ali ja sam pitala kako da zaštitim svoje invalidno djete u slučaju da njegov stric proda kuću koja je u cijelosti na njemu jer mu ju je otac ostavio darovnim ugovorom i on je može prodati i tako oštetiti moje djete.

 

da li ljudi koji imaju invalidne nasljednike smiju raspolagati svojom imovinom kupovati i prodavati, darovati i sklapati bilo kakve ugovore bez odobrenje socijalne službe ili bar suglasnosti skrbnika invalidne osobe.

da li zakonodavac štiti invalidne nasljednike od neodgovornih roditelja i ostalih prednika, i kojim to aktima i mehanizmima se to postiže.

hvala svima na stručnoj i inoj pomoći, a osobito bih volila da ni se jave osobe sa sličnim problemom, znam da ih ima samo se javite. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija