Jump to content

ugovor o doživotnom uzdžavanju i skrbi


la_piaf78

Preporučene objave

Štovani,

zanima me da li postoji mogućnost opovrgavanja ugovora o doživotnom uzdržavanju nakon što je osoba (vlasnik imovine) preminula. Naime, osoba pri potpisivanju ugovora po mome mišljenju nije bila sposobna pravilno rasudjivati što je druga strana (uzdržavatelj) iskoristila. S obzirom na nemogućnost uvida u zdravstveni karton vlasnika imovine nije moguće to i službeno potvrditi. Postoji li koja druga opcija na osnovu koje se može opovrći ugovor? Postoji li neki pravni način da se dođe do te dokumentacije?

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postavljeno pitanje traži odgovor na pitanje aktivne legitimacije na podnošenje tužbe radi raskida Ugovora o doživotnom uzdržavanju, odnosno postojanja pravnog interesa. Međutim, kako sam razumio, primatelj uzdržavanja je umro i tek po njegovoj smrti javila se vaša sumnja u pogledu njegove sposobnosti za rasuđivanje u trenutku potpisa ugovora. Ako primatelj uzdržavanja nije za života podnio tubu za raskid tog Ugovora, ne vidim izgleda da bi vaša eventualna tužba prošla fazu prethodnog ispitivanja tužbe tj. mislim da bi je sud odbacio.

 

Odgovorio sam prema podacima iz upita, pravna pitanja traže razgovor, ne samo odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo zahvaljujem na odgovoru.Da pojasnim o cemu se radi. Naime, ja sam unuk osobe koja je preminula i moj otac (sin navedene)je isto preminuo i kao takav sam trebao biti jedan od buducih nasljednika bakine imovine. Međutim, baka je potpisala doticni ugovor sa mojim rodjacima (njenim unucima-djecom moje pokojne tetke). Ja o tom ugovoru nisam ništa znao do bakine smrti, dok nije došlo do razgovora o raspodjeli imovine kad sam prvi put čuo za taj ugovor koji je potpisan prije otprilike 6 mjeseci. Naime, kao unuk i osoba koja je bila rodbinski najbliza baki nakon smrti njene djece pratio sam stanje i znam da je zadnje 3 godine baka bila nesvjesna svojih postupaka kada je bilo i momenata da nije prepoznavala osobe iz najblize okoline. Ali tada naravno ne znajući o ikakvom "tajnom" ugovoru, nije bilo potrebno vršiti procjenu bakinog rasuđivanja jer sam smatrao da će jednog dana imovina ostavinskim putem biti podijeljena rekao bih "pošteno" na 4 dijela tj.moja dva rođaka, moju sestru i mene.

Nadam se da ste shvatili o čemu se radi i bio bih zahvalan ako biste mi mogli dati savjet o mogucem opovrgavanju ugovora.

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao potencijalni zakonski nasljednik bake, odnosno onaj koji je mogao naslijediti imovinu da neme Ugovora o doživotnom uzdržavanju, imate pravni interes za podizanje tužbe radi pobijanja Ugovora o dožvotnom uzdržavanju iz razloga koje ste naveli ("nije bila svjesna", "gubila se" i sl.).

 

Međutim, ako je Ugovor propisno ovjeren (pred sudom ili javnim bilježnikom), koja tijela su bila dužna paziti na takve nedostatke ("nasposobnost shvaćanja postupaka"), bit će vam vrlo teško to dokazati na sudu.

 

Znači, u velikoj su prednosti tetkina djeca jer imaju Ugovor o doživotnom uzdržavanju.

 

Tim Ugovorom baka je nećacima prenijela u vlasništvo imovinu koja je navedena u Ugovoru zauzvrat za doživotno uzdržavanje od strane nećaka. To je ugovor između njih. To nije nasljednopravni ugovor, nego obveznopravni. Vi biste bili nasljednik te imovine da nema Ugovora o dožvotnom uzdržavanju i tada biste vi dobili 1/4, Vaša sestra 1/4 i svaki od tetkinih sinova po 1/4.

 

Sada to više nije tako. Imovina koja je obuhvaćena Ugovorom o dožviotnom uzdržavanju u času bakine smrti pripala je Vašim rođacima, tetkinoj djeci - svakome za 1/2 dijela i oni tu imovinu nisu naslijedili, nego su je stekli na temelju Ugovora o doživotnom uzdržavanju.

 

Znači, nema više dogovora niti se itko s Vama dužan dogovarati o toj imovini. Gotovo, ta imovina pripada tetkinoj djeci! Ali, samo bakina imoivna koja je obuhvaćena Ugovorom o dožvitnom uzdržavanju. Ja ne znam da li je ona imala još imovine. Ako jeste, tu imovinu nasljeđujete, svaki za 1/4 dijela (Vi, sestra, tetkino dijete prvo i tetkino dijete drugo).

 

Zaključno, vi možete tužbom pobijati valjanost Ugovora o doživotnom uzdržavanju između bake (primateljica uzdržavanja) i tetkine djece (davatelji uzdržavanja), ali Vaše šanse za uspjeh u parnici pred sudom su male.

 

Ne želim Vas uvjeravati da ste unaprijed izgubili, već sam samo procijenio Vaše šanse. Jer baka je umrla, a tetkina djeca nisu imala dužnost da Vam jave da su sklopili Ugovor o doživotnom uzdržavanju s bakom.

 

Sad Vi dokazujte da baka zadnje 3 godine nije bila svjesna svojih postupaka, da se "gubila" i da se baš "izgubila" u trenutku kad je potpisivala Ugovor. Tražite svjedoke, bakinu medicinsku dokumentaciju i druge dokaze...

 

U svakom slučaju trebat će Vam dobar odvjetnik koji bi se za mogući uspjeh trebao svojski namučiti, a Vi ćete ga morati "pristojno" platiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija