Jump to content

porez na nekretnine


gematipa

Preporučene objave

Bok ljudi,

 

slijedeca je situacija.

 

Muz i zena kupuju stan.

On podize kredit, ona ima na sebi dosta nekretnina koje je je naslijedila, on ima udio u nekom zemljistu koje mu je darovano. Zbog svega toga duzni su platiti porez. Njima to naravno nije pravo jer stan koji kupuju im je prva nekretnina, sve drugo je starudija koju ne koriste, ali su su ih eto silom prilika vlasnici.

 

Da li se na neki nacin moze izbjeci placanje poreza ako kupoprodajni ugovor sklopi samo on? Moze li porezna znati da je on ozenjen i da zena ima neke nekretine zbog kojih ce morati platiti porez?

 

Hvala unaprijed na savjetima i iskustvima

Malica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prilikom podnošenja prijave prometa nekretnina prilikom koje se postiže oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina temeljem kupovine prve nekretnine sastavlja se izjava prilikom koje se pod materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljuje da Vi ili vaš supružnik ne posjedujete nekretninu. Porezna uprava ima sve podatke o nasljeđivanju, jer su rješenja o nasljedstvu dostavljena u Poreznu upravu. Jednostavnim upisom JMBG-a vaše supruge podaci su vidljivi.

Vaše je da odlučite...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezna uprava naravno, ne može znati da ste oženjeni (dok ne povežu bazu podataka sa OIB-om)i postoji realna mogućnost da vam ta priča prođe. Ali... Prije ili kasnije vi ćete ili podnositi poreznu prijavu na kojoj ćete eventualno predavati vjenčani list, zatim koristiti olakšice za djecu ili sl. Nadalje, ukoliko ćete koristiti pravo na oslobođenje morate se prijaviti na tu adresu, a supruga će vam biti prijavljena na drugu? (jer u tom slučaju ne smijete suprugu prijaviti na tu adresu). Nadalje, kao samac imate pravao na manje oslobođenje (samo do 50m2 mislim) itd. I još ako vas uhvate u roku od 6 godina platiti ćete sve sa kamatama od 15%, te zaraditi prekršajnu, a možda i kaznenu prijavu... Mislite li da se to isplati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija