Jump to content

Ovrha nad plaćom radi neplaćenih komunalija bez opomene, bez rješenja, bez uplatnica


Kathy

Preporučene objave

Molim Vas za pravnu pomoć.

 

Dva mjeseca mi je na plaću naplaćen dug za neplaćene komunalije. Nikada nisam dobila niti jednu uplatnicu za komunalije, niti opomenu a ni rješenje za ovrhu. Rješenje za ovrhu je poslato u moje poduzeće i to bez sudskog postupka te je prema tom rješenju naplaćen dug i plus ovršni postupak 400,00 kn. Naplatili su mi i jednu godinu za koju sam imala uplatnicu da su računi podmireni. Kada sam im poslala kopiju uplatnice rekli su mi da nije evidentirana u knjigovodstvu. Molim Vas objasnite mi kakva je ovršna procedura, da li mogu naplatiti ovrhu nekome tko nije dobio nikakvu opomenu niti rješenje i to čak i za period koji je uredno platio?

 

Da li se ovrha za komunalne naknade može provesti samo po rješenju od komunalnih službi grada bez sudskog naloga, opomene ili dostave ovršeniku? Na koji način mogu potraživati povrat sredstava?

 

Zahvaljujem se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na prijedlog za ovrhu imate pravo prigovora.

 

Ako sud ocijeni da je ovršenik nedostupan ili izbjegava primiti prijedlog za ovrhu, može učiniti prijedlog pravomoćnim tako da ga objavi na oglasnoj ploči suda. Nakon toga on se provede. Da li se radi o tome u Vašem slučaju možete provjeriti tako da zatražite uvid u spis odgovarajućeg broja (Ovr...) na nadležnom sudu.

 

Ovrhovoditelji ponekad pribjegavaju prljavim trikovima tako da, na primjer, namjerno navedu pogrešnu adresu ovršenika, a točne podatke o mjestu naplate (radno mjesto ili račun u banci). Time onemoguće ovršenika da podnese prigovor. Sam postupak kod malih iznosa sudovi - zbog brojnosti takvih postupaka - uglavnom provode izuzetno površno, bez provjere podataka, takoreći samo "lupaju štambilje". Iz činjenice da niste dobivali niti uplatnice proizlazi da je moguće da se radi o nečem takvom. Dešavaju se, naravno, i nenamjerne greške.

 

Možete tražiti obnovu postupka zbog toga što Vam nije bilo omogućeno da u postupku sudjelujete, ali Vam se to ne isplati zbog malog iznosa, naročito ako ćete na kraju ipak morati to sve platiti, pod pretpostavkom da ste komunalije koristili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

 

Radi se o tome da nisam Rješenje o ovrsi dobila putem suda već je Rješenje o ovrsi poslao Upravni odjel za komunalno gospodarstvo direktno mojem poduzeću. Ja sam za sve saznala tek kada mi je na plaću odbijen ovršni iznos sa naplatom troška ovrhe.

 

Kako može trošak ovrhe naplatiti Upravni odjel za komunalno gospodarstvo bez sudskog postupka?

 

Zar ovršni postupak nije ustvari trošak suda?

 

Na sudu nije oglašen niti proveden nikakav ovršni postupak u navedenom predmetu.

 

Da li se radi o nezakonitoj procedure koji provodi Upravni odjel za komunalno gospodarstvo?

 

 

Zahvaljujem se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijedlog rješenja piše ovrhovoditelj a sud odnosno javni bilježnik udara štambilj kojim se to odobrava, s uputom o pravnom lijeku. Jeste li sigurni da nema takvog štambilja na rješenju?

 

Moguće je i da su Vam rješenje dostavili na Vaše radno mjesto kao poznatu adresu, a firma zabunom provela.

 

Ovo što ste napisali je vrlo čudno i ne bih znao odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija