Jump to content

Uspostava vklasništva djela nekretnine


Bogišić

Preporučene objave

Molim onoga tko zna i želi mi dati svoj odgovor na pitanje:

Ugovorom o doživotnom uzdržavanju postao sam knjižni vlasnik stana nakon pok. oca. Taj stan bio je uknjižen na njegovo ime, ali okućnica nije bila uknjižena već se vodila kao suvlasništvo i bila je nacinalizirana. Sada bi ja želio tom stanu kojega sam pomenutim ugovorom postao knjižni vlasnik i vanknjižni vlasnik 6/4 okućnice. Nužni nasljednici sudom osporavaju Ugovor o doživotnom uzdržavanju, i na Općinskom sudu su spor izgubili. Žalba je njihova sada na Županijskom Sudu. Ja bi želio sada uknjižiti i okućnicu koja po Ugovoru o diobi ( napravljen je 1991 za života pok. oca)pripada sada mom stanu. U tom Ugovoru o diobi zajedničke imovine, temeljem kojega su i knjiženi stanovi, nema nikakvih omjera niti postoji međuvlasnički ugovor,kojega je sada nemoguće i sačiniti, jer ga druga stranka u sporu ne želi potpisati. U ZK upisana je zabilježba spora. Pitam vas: Kako mogu povezeti vlasništvo stana sa suvlasničkim dijelom ( Vrt, terasa, balkon, parkiralište) i dali to mogu ostvariti sudskom tužbom, ako je zabilježen ovaj spor koji se vodi na Ž. sudu. Hvala vam na strpljenju i želji da mi date savijet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. okućnica-dvorište

 

okućnica (zemljište) povezani su sa stanom s pripadajućim suvlasničkim odnosom. to je utvrđeno zakonom o vlasništvu - svakom stanu (samostalnoj upoarbnoj cjelini) pripada odgovarajući suvlasnički omjer na zemljištu kao zajedničkom nedjeljivom dijelu (isto vrijedi za nosive zidove, pročelja, krovište, temelje i infrastrukturu). to znači da okućnicu imaju pravo koristiti svi stanari, jer su na njoj svi suvlasnici.

 

2. balkon i terasa obično su dio stana, samo u računanje korisne vrijednosti ulaze s manjim koeficijentom.

 

3. parkiralište se može pridružiti stanu kao samostalnoj etažnoj jedinici

 

sve se utvrđuje elaboratom o utvrđivanju posebnih dijelova nekretnine - etažiranje.

 

ne znam da li je kod vas provedeno etažiranje, ili je sve pisano na osnovi zbirke položenih ugovora. ako etažiranje nije provedeno bilo bi dobro to napraviti jer su čisti vlasnički odnosi svima u interesu.

 

kako utječe zabilježba spora na provedbu elaborata etažiranja ne znam, ali suglasnost na elaborat i utvrđene samostalne etažne jedinice i njima pripadajuće suvlasničke omjere trebaju potpisati svi stanari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija