Jump to content

Rodiljna naknada


Mic

Preporučene objave

Poštovani molim za pomoć ako netko zna!!!

Moja je situacija ovakva .

Ukupni radni staž mi je 4 godine ali s prekidima.

Bila sam na porodiljnom od 18. o4. 2008 do 18. 04. 2009 nisam koristila bolovanje niti jedan dan. Ugovor o radu mi je istekao 30. 06. 2008.( radila sam u školi) te sam se ponovno zaposlila prije mjesec dana ali ne u struci i na određeno na godinu dana.

Trudna sam , trebam roditi 25.11.

1.Da li imam pravo na rodiljnu naknadu tj. na punu plaću ili ne.

2. Možda imam mogućnost od 01. 08. dobiti posao u struci, vrijedi li mijenjati s obzirom na porodiljni?

3. Što da u slučaju nešto nije u redu imam li pravo na čuvanje trudnoće? Koja bi mi bila naknada?

 

Hvala !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) prerano je za prognozu po ovom pitanju

 

2) o tome da li će netko sklopiti ugovor o radu ili neće trebao bi odlučiti onaj tko ga i potpisuje, a ta odluka ni u kom slučaju ne bi trebala biti u uzročno posljedičnoj vezi sa ostvarivanjem socijalnih prava, uz napomenu da prilikom utvrđene privremene nesposobnosti za rad tako nešto nije moguće

 

3) privremenu nesposobnost za rad utvrđuje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite temeljem medicinske indikacije, a pripadajuću nadoknadu plaće u vašem slučaju nije moguće precizno odrediti jerbo nije jasno da li će uopće nastupiti ovako nešto i ukoliko hoće temeljem kojih i koliko će se isplaćenih plaća raditi obračun naknade

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

POzdrav,

hvala na odgovoru.

Ne bih htjela da me netko krivo shvati. Ni u kom slučaju ne planiram ići na bolovanje tj. čuvanje trudnoće ako će sve biti u redu jer nisam niti u prvoj trudnoći koristila ništa niti znam što je za to potrebno.

 

1. Postavila sam pitanje zbog toga jer nezam da li ću imati pravo na porodiljni s obzirom da dugo ne radim, to će biti isplaćenih 5 plaća. Naravno da se raspitujem jer nije svejedno živjeti od 1000 kn ili 4000 kn sa dvoje djece.

 

2. Što se tiče onog drugog pitanja pošto se natežem po školama već dugo, nikad nemogu nigdje upasti na neodređeno , postoji mogućnost da jedan kolega ode u mirovinu- gdje ja vidim svoju šansu.

Ako u ovoj situaciji SADA imam pravo na naknadu poslije poroda, onda ne bi prihvatila taj posao da pravo na porodiljni ne izgubim. A ja bih to trebala znati prije potpisivanja jer kada jednom potpišem gotovo je.

 

Gdje god sam se raspitivala nitko nezna odgovoriti ili ne žele i svi kažu da je situacija komplicirana.

Ako netko zna ,molim vas!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije da ti nitko ne želi točno odgovoriti, no u tvom slučaju ima više neriješenih prethodnih pitanja koja itekako imaju utjecaj na kasnije ostvarivanje prava, počevši od broja isplaćenih plaća do eventualnog stupanja na nadoknadu plaće za vrijeme bolovanja, pa do ostvarivanja prava na rodiljnu naknadu i prethodno propisanog staža osiguranja, pa i do toga da li budeš uopće u to vrijeme imala status zaposlene majke.

 

Puno je prerano za sve što si pitala.

 

U najboljoj varijanti:

 

1) imaš status zaposlene majke i ne koristiš bolovanje

2) mijenjaš radno mjesto i zapošljavaš se na neodređeno vrijeme i stječeš pravo na delimitiranu naknadu (prvih 6 mjeseci)

 

no velim još jednom, prerano, puno prerano.........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Guster je napisao:

Moja supruga ima ugovor na neodređeno , radi 4 mjeseca, uskoro bi trebala na porodiljni.

Godinu dana je bila nezaposlena, a ukupnog radnog staža dvije godine s prekidima.

Ima li pravo na porodiljnu naknadu na punu visinu plaće?

 

???

 

 

Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno, za vrijeme korištenja prava utvrđenih Zakonom ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 50% proračunske osnovice.

 

1.660,00 kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da bi to vremensko razdoblje moglo ući u ovo što ti je u interesu, no toplo preporučam da to pitanje postaviš nadležnoj službi HZZO, i da tamo provjeriš da li bi bio neprekinuti staž osiguranja od 12 mjeseci ili ne.

 

Posebno ti moram napomenuti da se radi o zakonu i formulacijama iz istog koje su "relativno mlade". Isti je na snagu stupio 01.01. i ta činjenica za sobom povlači i tumačenja raznih tipova.

 

Ovo dolje je zakonska definicija tog pojma, pa vidi sam/a......

 

»staž osiguranja« je staž koji je fizička osoba ostvarila na temelju svog nesamostalnog ili samostalnog rada te na temelju naknade plaće nakon prestanka toga rada ostvarene prema propisima iz obveznoga zdravstvenog osiguranja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo sam se raspitala kod HZZO-A i situacija je ovakva ako nekome još zatreba da znade.

Za rodiljnu naknadu je potrebno 12 mjeseci neprekinutog staža ILI 18 mjeseci S PREKIDIMA ( u zadnje dvije godine)što u mojem slučaju meni odgovara.

U taj staž osiguranja ulazi i prošli porodiljni te ako je netko imao i bolovanje.

 

Pozdrav!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad sam zvala na HZZO, sve sam objasnila i posebno naspomenula da ne pitam za bolovanje nego porodiljnu naknadu, i čovjek koji radi na tim pravnim savjetima rekao je da ulazi i 18 mjeseci s prekidima. Nemam pojima da li je pogrješio ili bi bilo moguće da on to ne zna ili pak se uzima zakon kako kome paše...

 

Užas, pa na kraju sve stoji u zraku i nemožeš ta svoja prava nigdje saznati za sigurno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oni to mogu učiniti, no iz tvog pitanja nije jasno da li budeš stupila na obvezno rodiljni dopust kao nezaposlena majka ili kao zaposlena majka. Treba točno znati kada će biti otvoren rodiljni dopust i kada će biti prestanak radnog odnosa. To bitno utječe na daljenje ostvarivanja prava na nadoknadu plaće.......pa javi se onda kad bude situacija jasna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija