Jump to content

bračna stečevina


dpd

Preporučene objave

Molim za pojašnjenje.Suprug i ja smo podnijeli zahtjev za sporazumni razvod braka no ne možemo se dogovoriti o podjeli imovine.

Predmet našeg razmomilaženja je slijedeći.

Prije godinu dana moja majka je prodala stan i došla živjeti s nama.Novac od prodaje stana je na muževom računu i on ga smatra kao zajedničku imovinu.

Je li on u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš suprug nije u pravu.

Evo definicije bračne stečevine: bračna stečevina je imovina bračnih drugova KOJA JE STEČENA RADOM ZA VRIJEME TRAJANJA BRAČNE ZAJEDNICE, KAO I IMOVINA KOJA IZ NJE PROIZLAZI.

Prema tome: sve što se po drugoj osnovi stekli za vrijeme trajanja braka, vaša je vlastita imovina. Zakon izričito navodi primjere nasljeđivanja i darovanja. Dakle, ako vam je novac i darovan, to je vaš novac, osim ako iz okolnosti slučaja ne proizlazi da je novac darovan i suprugu ili isključivo njemu. Očito je da niste u vezi s tim stanom i tim novcem sklapali nikakve pismene ugovore, ali u određenim slučajevima vrijede i usmeni i vaša majka će se o tome morati očitovati, odnosno po potrebi i svjedočiti (nekakav dogovor je među vama sigurno postojao).

Trebalo bi još vidjeti da li je uopće taj novac darovan ili predan na čuvanje, da li je bilo zamišljeno da ostane majčina imovina, pa da ona time doprinosi vlastitom uzdržavanju ili stanovanju itd. U tom slučaju novac je njen i nema veze s vašim brakom, odnosno njegovim prestankom.

Nije točno da, ako je taj novac vama darovan, da ulazi u bračnu stečevinu; u tom slučaju, to je vaša vlastita imovina i ne morate je ni sa kime dijeliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija