Jump to content

promjena prezimena u dokumentu- 2 ili 3 rijeci??-PROBLEM, pomoc!


Andreja5

Preporučene objave

Dragi svi,

 

Treba mi pomoc, savjet, uputa za odredjeni problem.

 

Ja i moj muz smo se vjencali pocetkom svibnja.

Tokom zapisnika kod maticara odlucili smo i jedan i drugi uzeti prezime od drugoga, tako da smo ih spojili te nam sada prezime zvuci Zulim de Swarte

 

(ja sam prije bila Zulim, a on de Swarte). Ja sam Hrvatsica, a on je Nizozemac i de Swarte je takodjer i jedno ime, a ne dva, te de odredjuje rijec Swarte.

 

Sve je bilo u redu i na zapisniku (kad nam je objasnjeno i Obiteljsko pravo i Zakon o osobnom imenu), kad je zakljuceno da se prezime sastoji od 2 rijeci, s obziro da de nije rijec vec odredjuje rijec Swarte.

 

Sve je bilo u redu do trenutka kad sam ja u hrvatskom veleposlanstvu (u Nizozemskoj)zatrazila izradu novog dokumenta, putovnice radi projene imena.

 

Konzul mi je rekao da moram izabrati s koje cu se 2 rijeci sluziti u imenu te da Zulim de Swarte nije prihvatljivo!!! :place:

 

Mi naravno ne zelimo mijenjati nasu odluku (koja je bila u redu kad smo se vjencali i samim tim postala pravna cinjenica -2 puta smo potpisali te na samom cinu zenidbe izrekli pred svjedocima te maticarkom!!) te u ovo trenutku ne znamo sto uciniti.

 

Kozul u veleposlanstvu kaze da je maticarka pogrijesila!! Tako i maticarka moze reci dan je on pogrijesio!!!

 

Uglavnom, u ovom trenutku nemamo pojma kome se mozemo obratiti kako bi cim prije rijesili taj problem, te ako bi se zalilo kome se mozemo zaliti i kako.....

 

pomagaj!!!

 

Andreja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana, mozda se problem moze rijesiti ako izbacite jedan razmak pa napisete Zulim deSwarte ili Zulim Deswarte? Ili razmak zamijenite crticom tj. Zulim de-Swarte ili Zulim De-swarte?

 

Ili si ipak promijenite kombinaciju u samo Zulim Swarte tj. Zulim - Swarte kao sto to rijese u Hrvatskoj mnoge zene koje nadodaju muzevljevo prezime na svoje djevojacko pri cemu im cak cesto zamijene mjesta pa muzevo stave na prvo mjesto...

 

Svaka zemlja ima svoja pravila, tesko je to uskladiti na medjunarodnom nivou na nacin da svi budu zadovoljni i da svima sve isto znaci, obzirom da npr. u zemljama spanjolskog govornog podrucja svi ljudi moraju imati po dva prezimena (prvo je tatino, a drugo mamino prezime po njenom ocu) i nikad im se prezimena ne mijenjaju cak zenama ni udajom...

 

Puno srece ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija