Jump to content

poslovima na kojima ih ni uz primjenu mjera zaštite na radu nije moguće zaštititi od štetnih utjeca


north

Preporučene objave

north je napisao:

... gdje pronac koji su to poslovi:

na kojima ni uz primjenu mjera zaštite na radu nije moguće zaštititi od štetnih utjecaja,

konkretno me zanima za poso dimnjacara dali on ulazi u tu kategoriju ...

 

1. Radna mjesta na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem

 

Osobito teška i za zdravlje i radnu sposobnost štetna radna mjesta na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem jesu radna mjesta na kojima postoje štetni utjecaji na zdravstveno stanje i radnu sposobnost zaposlenika, unatoč tome što su primijenjene opće i posebne zaštitne mjere utvrđene propisima o zaštiti na radu.

Kao osobito teška i za zdravlje i radnu sposobnost štetna radna mjesta, kao i stupanj povećanja staža osiguranja na tim radnim mjestima utvrđuju se:

(...)

U KOMUNALNOJ DJELATNOSTI:

Radno mjesto dimnjačara koji radi na čišćenju štednjaka po stanovima, dimnjaka na kosim i ravnim krovovima, vađenju čađe iz dimnjaka i čišćenju ložišta centralnog grijanja.

Svakih 12 mjeseci provedenih na tom radnom mjestu računa se u staž osiguranja kao 14 mjeseci.

 

2. Zanimanja na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem

 

Utvrđuju se zanimanja na kojima fiziološke funkcije organizma nakon određenih godina života opadaju u toj mjeri da onemogućavaju uspješno obavljanje poslova zanimanja na sljedećim radnim mjestima:

 

1) (...)

10) dimnjačar i dimnjačar majstor (čišćenje visokih tvorničkih dimnjaka).

 

Sve navedeno (i više od toga) u Zakonu o stažu osiguranja s povećanim trajanjem (NN, 71/99, 46/07, 41/08), a za Listu profesionalnih oboljenja vidi Zakon o listi profesionalnih oboljenja (NN, 162/98, 107/07).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozz G.morskywuk

 

 

zahvaljujem

to sam i ja pronaso benificija nije sporna i to nam uvazavaju

ali u zakonu o radu sam naso ovaj clanak

 

Članak 47.

 

(3) Radnik koji radi na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje trideset radnih dana.

 

znam da sam dosadan al me zanima dali se to odnosi konkretno i za dimnjacare jer ako se zasto da ne iskoristimo prava koja su nam data

unaprijed zahvaljujem za svaku sugestiju i info o tome

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

north je napisao:

... to sam i ja pronaso benificija nije sporna i to nam uvazavaju ali u zakonu o radu sam naso ovaj clanak

 

Članak 47.

 

(3) Radnik koji radi na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje trideset radnih dana.

 

... al me zanima dali se to odnosi konkretno i za dimnjacare jer ako se zasto da ne iskoristimo prava koja su nam data unaprijed

 

To je uređeno u nastavku navedenog članka:

 

4) Poslovi iz stavka 3. ovoga članka te najkraće trajanje godišnjeg odmora na takvim poslovima, utvrđuju se kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

(5) Ako poslovi iz stavka 3. ovoga članka te najkraće trajanje godišnjeg odmora na takvim poslovima nije utvrđeno kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, ministar nadležan za rad može na prijedlog osobe koja prema ovom Zakonu može biti stranka kolektivnog ugovora, a uz suglasnost ministra nadležnog za zdrav­stvo, donijeti pravilnik kojim se uređuju ta pitanja.

 

Budući je Zakon o radu opći propis, isti ne određuje koja su to radna mjesta na kojima postoje štetni utjecaji na zdravstveno stanje i radnu sposobnost zaposlenika, unatoč tome što su primijenjene opće i posebne zaštitne mjere utvrđene propisima o zaštiti na radu, već se to utvrđuje kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Znači, tamo gdje ste zaposleni provjerite ev. postojanje kolektivnog ugovora ili Pravilnika o radu i njihovih odredbi o trajanju GO, a s obzirom na RM na kojima, uz primjenu mjera zaštite na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja (često se koristi sljedeća sintagama: uvećavanje GO s obzirom na uvjete rada).

Obzirom da su dimnjačarska RM već utvrđena, temeljem Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, kao RM na kojima se računa benificirani radni staž (jer je riječ o RM na kojima postoje štetni utjecaji na zdravstveno stanje i radnu sposobnost zaposlenika, unatoč tome što su primijenjene opće i posebne zaštitne mjere utvrđene propisima o zaštiti na radu), velika je vjerojatnost da su dodatni dani na GO već propisani nekim od navedenih akata. Ukoliko nisu, lobirajte preko vašeg sindikata da se, uz suglasnost ministra nadležnog za zdrav­stvo, donese pravilnik kojim bi se uredila ta pitanja u vašu korist.

 

Primjer iz kolektivnog ugovora za HEP grupu:

"Ovisno o uvjetima rada godišnji odmor se uvećava za tri radna dana radniku koji radi u posebnim uvjetima rada i to: rad u smjeni, rad na blagajni sa strankama, rad na šalteru sa strankama, na poslovima reklamacija i iskapčanja-ukapčanja potrošača zbog neplaćanja računa, rad na visini, rad na temperaturi ispod –5 stupnjeva C ili iznad 40 stupnjeva C, za rad na kiši, snijegu i orkanskom vjetru , rad pod zemljom (u tunelu), rad u buci i vibracijama, rad u prašini i štetnim plinovima, rad s kemikalijama ili radioaktivnim tvarima, rad u zonama opasnosti s ugrađenom »S« opremom, rad u trećoj zoni opasnosti od strujnog udara, rad s aparatima za varenje i rad u uvjetima pod pritiskom pare i zraka."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija