Jump to content

Molim savjet


anjat

Preporučene objave

nadam se da ćete mi moći pomoći i odgovoriti na moje pitanje.

Zaposlena sam u privatnoj tvrtki kao tajnica društva te sam potpisala ugovor o radu u kojem stoji sljedeće:

 

Stavak 1.

Ovaj ugovor mogu otkazati i radnik i poslodavac, pod uvjetom i na način određen Zakonom o radu i Pravilnikom o radu, te u slučaju redovnog otkaza uz pridržavanje zakonskih otkaznih rokova.

Stavak 2.

Radnik se obvezuje da za vrijeme jedne godine od početka rada neće otkazati ovaj Ugovor. U suprotnom radnik je obavezan platiti poslodavcu ugovorenu kaznu u visini od 16.500,00 kn i nadoknaditi mu sve troškove školovanja po posebnom Sporazumu.

 

Kako je situacija na poslu ( međuljudski odnosi) iz dana u dan nepodnošljivija, razmišljam o tome da dam otkaz. Na žalost nemam

otkuda platiti iznos koji se spominje, a ostalo mi je još 6 mjeseci do isteka jedne godine od početka rada, pa me interesira da li je uopće pravno valjan ugovor, tj. može li poslodavac stvarno tražiti da mu, ukoliko dam otkaz, platim 16.500,00 kn. Firma mi nije platila nikakva školovanja osim seminara koji je koštao 400 kn.

Na rubu sam živčanog sloma i ne znam kako izaći iz te situacije!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo se smirite i nemojte se živcirati koliko je to moguće.

 

Ovakva klauzula je u slučaju redovnog otkaza. Sigurno da ne bi vrijedila ako vi na poslu imate svakodnevnu torturu.

 

Dakle, savjetujem da polodavcu u pisanom ili usmenom obliku(bolje pisanom radi dokaza-preporučena pošiljka s povratnicom) podenesete zahtjev za zaštitu vaših prava zbog uznemiravanja od strane kolega. On vam mora u roku od 8 dana od vašega zahtjeva (pritužbe) odgovoriti i osigurati zaštitu od uzemiravanja. Ukoliko se on ogluši ili vam ne osigura zaštitu u daljnjem roku od 8 dana možete tražiti sudsku zaštitu svojih prava.

U vremenu u kojem se on oglušio imate pravo prekinuti rad i u roku od 8 dana podići tužbu zbog uznemiravanja.Za to vrijeme prekida imate pravo na plaću.

 

U savkom slučaju ako se odlučite na tako nešto morate na sudu iznijeti razloge koji opravdavaju vašu reakciju a onda je na poslodavcu da dokaže kako uznemiravanja nije bilo.

 

I još jedna solucija-izvanredni otkaz u slučaju grubog kršenja vaših prava ali samo u roku od 15 dana od povrede vaših prava.

 

ako sam nešto propustila, nek me netko dopuni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija